Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Trei SALATE DE PRIMĂVARĂ, cu efecte terapeutice remarcabile

Cel mai bun mod de a întâmpina primăvara şi de a profita de verdeţurile cu valoare de medicament constă în prepararea salatelor proaspete, generoase în vitamine şi minerale.

‘’Explozia ‘’ de verdeţuri de pe tarabe reprezintă, în realitate, un ghid terapeutic cu efecte benefice în diverse afecţiuni, un adevărat panaceu care face minuni atât ca tratament profilactic, cât şi de durată.

Pe lângă salata de ridichi de lună şi salata din frunze de păpădie, sunt recomandate şi alte salate de primăvară, cu efecte terapeutice importante.

Salata de leurdă este un elixir pentru inimă şi pentru vasele de sânge, salata verde are efecte terapeutice puternice asupra tubului digestiv, iar salata de pătrunjel are efecte spectaculoase împotriva impotenţei şi a sterilităţii.

Salată de leurdă

Salata de leurdă (Allium ursinum), numită şi usturoiul – ursului, este un panaceu în bolile cardiovasculare, atât ca tratament profilactic, cât şi de lungă durată.

Leurda este un puternic reglator al tensiunii. Este indicată îndeosebi în cazul hipertensiunii arteriale, având efecte fluidifiante sanguine şi antitrombotice, fiind astfel recomandată şi folosită cu mare succes împotria tromboflebitei şi a trombozelor, în general.

Frunzele de leurdă conţin adenozină, o substanţă care împiedică sclerozarea vaselor de sânge, ceea ce face ca planta să fie foarte eficientă împotriva arteriosclerozei, hemoroizilor şi varicelor. Mai mult decât atât, salata de leurdă are efecte de scădere a colesterolului din sânge, fiind minunată ca măsură de prevenţie şi tratament în ischemia cardiacă produsă pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, precum şi în ischemia cardiacă asociată trombozelor.

Mod de preparare (pentru o porţie)

O mână de frunze proaspete de leurdă se spală cu apă rece şi se taie în fâşii de 3 – 4 cm. (nu foarte mărunt). Se adaugă într-un bol, iar peste frunzele de leurdă proaspăt tăiate se toarnă o linguriţă de ulei de măsline extravirgin (are un puternic efect anti – colesterol), 1 – 2 linguriţe de oţet de mere şi puţin mărar proaspăt tocat. De regulă nu se pune sare, excepţie făcând persoanele hipotensive, în cazul cărora un aport crescut de sodiu este benefic.

Frunzele de leurdă în pungă de plastic, în frigider, timp de 5 – 7 zile, dacă sunt proaspăte şi nu au fost spălate înainte.

Administrare

Se consumă 2 porţii de salată de leurdă astfel preparată, zilnic, ca aperitiv la începutul mesei de prânz şi la începutul mesei de seară.

Cura se va ţine pe o perioadă de minimum 3 săptămâni.

leurda
Leurda, elixir pentru inima

Salată verde

Salata verde are efecte terapeutice puternice asupra sistemului digestiv. Ajută la întreţinerea întregului organism, iar datorită conţinutului său de fibre şi de principii amare, este de un real ajutor pentru funcţia hepatică, pentru cea de eliminare a reziduurilor toxice din corp şi pentru sistemul nervos.

Deoarece conţine fibre alimentare nedigerabile, salata verde acţionează ca un aspirator pentru tubul digestiv, dovedindu-se eficientă în cazurile de constipaţie, colită de putrefacţie şi intoxicare cronică a organismului. Pe de altă parte, principiile active amare pe care le conţine stimulează secreţia de sucuri gastrice şi peristaltismul tubului digestiv, fiind recomandată în dispepsie, gastrită hipoacidă, digestie dificilă, atonie gastrică sau intestinală.

Mod de preparare

Deşi nu mai este o noutate pentru nimeni modul de preparare al salatei, merită precizate câteva elemente orientative utile.

Se ia o salată verde de mărime medie, se spală în apă călduţă, după care se taie sau se rupe, şi se pune într-un bol. Peste frunzele de salată verde se adaugă oţet de mere după gust, sare, ulei şi mărar proaspăt tocat.

Administrare

Salata verde se consumă în cantităţi mari, la fiecare masă, ca aperitiv sau ca garnitură la diverse mâncăruri.

Cu cât doza de salată verde consumată este mai mare, cu atât efectele benefice ale remediului sunt mai eficiente.

Salată de pătrunjel verde

Salata de pătrunjel verde acţionează favorabil asupra tuturor sistemelor şi organelor din corp. Favorizează digestia, dezinfectează tubul digestiv şi căile urinare, drenează ficatul, întăreşte imunitatea şi are efect antiseptic asupra căilor respiratorii.

Cele mai spectaculoase efecte ale frunzelor de pătrunjel se înregistrează asupra glandelor endocrine, datorită efectului stimulator. Prin urmare, este un remediu ideal împotriva impotenţei şi a sterilității, fiind totodată, un redutabil tratament anti – îmbătrânire. Asupra glandelor cortico – suprarenale pătrunjelul verde are efect reglator, fiind recomandat persoanelor cu hiper sau hiposecreţie a acestei glande.

Studiile au demonstrat că pătrunjelul stimulează secreţia endo – şi exocrină a pancreasului, fiind recomandat ca adjuvant în cazurile de diabet şi de pancreatită. Mai mult, efectele benefice ale curei cu salată de pătrunjel au fost remarcate şi în tratarea hipotiroidiei şi a tulburărilor conexe.

Mod de preparare

Trei legături de pătrunjel proaspăt se spală bine în apă rece, se taie cât mai fin posibil şi se adaugă într-un bol.

Se completează totul cu zeamă proaspăt stoarsă de la o jumătate de lămâie, puţin ulei şi sare. Pentru un plus de savoare, se poate adaugă puţină roşie, tăiată foarte mărunt şi usturoi ras. Se obţine o salată cu un gust delicios şi rafinat.

Administrare

Salata de pătrunjel astfel preparată se consumă la masă, imediat după ciorbă, fiind un minunat catalizator al digestiei. Salata se consumă ca atare, foarte bine mestecată, fără nimic altceva, astfel încă principiile active să fie bine asimilate.

Se consumă 1 – 2 astfel de salate pe zi, pe o perioadă de 3 – 6 săptămâni.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *