Gutuile conţin vitamine, câteva tipuri de fibre alimentare cu efect puternic detoxifiant, taninuri care inactivează bacteriile dăunătoare, pigmenţi care împiedică mutaţiile celulelor normale şi dezvoltarea celor canceroase.
În scop terapeutic, de la gutui se folosesc fructul (Fructus cydoniae), frunzele (Folium cydoniae) şi seminţele (Semen cydoniae).
O farmacie naturală
Miezul de gutuie conţine fructoză şi glucoză (zaharuri simple) uşor asimilabile în organism şi absolut necesare ca surse de energie.
Din compoziţia chimică a gutuilor nu lipsesc vitaminele hidrosolubile (B, C, PP), acizii organici, mineralele (în principal potasiu), celuloza şi pectinele.
Frunzele conţin în plus tanin, iar seminţele, mucilagii.
Principalele aplicaţii terapeutice ale acestui fruct sunt:
Bolile digestive şi ale pancreasului
Sucul proaspăt de gutui este un elixir pentru vindecarea dispepsiei, indigestiei, a stărilor de vomă şi a pancreatitei. Acest remediu are şi efecte stimulente ale activităţii pancreasului, şi antiinflamatoare, fiind un excelent adjuvant al medicaţiei clasice, împotriva pancreatitei cronice.
Cura cu suc de gutui stimulează secreţia de sucuri digestive, activează peristaltismul tubului digestiv şi ajută la metabolizarea corectă a alimentelor, înlăturând simptome neplăcute, precum durerile gastrice, accesele de vomă, senzaţia de greutate în stomac.
Se consumă câte o jumătate de pahar de suc de gutui (obţinut cu ajutorul storcătorului casnic centrifugal), diluat cu jumătate de pahar de suc de mere natural, de 3 ori pe zi, în cure de minimum 3 săptămâni.
Hepatită şi insuficiență hepatică
Gutuile conţin substanţe care stimulează activitatea hepatică, măresc gradat pofta de mâncare şi au efecte imunostimulente. Substanţele antivirale din coaja gutuilor inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatita de tip A, B şi C.
Se bea câte un litru – un litru şi jumătate de nectar proaspăt de gutui, zilnic, pe stomacul gol, în cură cât mai lungă (ideal ar fi de o lună şi jumătate). Pe timpul curei, se elimină carnea, prăjelile, grăsimile hidrogenate, zahărul şi făina albă.
Nectarul de gutui se obţine în blender în care se pun 1 litru de apă, 2 gutui nedecojite, tăiate felii, şi 2 linguri de miere. Toate ingredientele se mixează timp de 5 minute, după care preparatul obţinut se pune într-o sticlă cu dop, care se păstrează la frigider. Se consumă pe parcursul unei zile.
Boală canceroasă
Gutuile, consumate ca atare, precum şi nectarul (care trebuie să includă şi coajă) obţinut din aceste fructe are efecte excepţionale în tratarea bolii canceroase. Anumite substanţe conţinute de gutui (în special vitamina B17) ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale, arată un studiu efectuat de cercetătorul nipon Kanematsu Sugiura.
Colon iritabil, ptozarea intestinelor
Sucul de gutui – câte o jumătate de litru pe zi (eventual în combinaţie cu sucul de mere), are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor. Totodată, gutuile rase şi consumate cu miere sunt un remediu cu efecte antiinflamatoare, excelent pentru persoanele care au colonul iritabil.
Senzaţie de greaţă şi greutate în stomac, dimineaţa
Consumul unui sfert sau a unei jumătăţi de gutuie, dimineaţa, pe stomacul gol, este un remediu antivomitiv şi stimulent al digestiei.
Hemoroizi
Dimineaţa şi seara se consumă câte o gutuie cu tot cu coajă, rasă şi amestecată cu miere. Acest remediu delicios are efecte uşor laxative, astringente (opreşte sângerările) şi antiinflamatoare.
Detoxifierea colonului şi reglarea greutăţii
Această salată de fructe este o adevărată matură pentru tubul digestiv, în special pentru intestinul gros. Gutuile conţin fibre alimentare, solubile şi insolubile, care absorb toxinele din colon şi de pe pereţii colonului, accelerând procesul de eliminare şi regularizându-l.
În plus, pentru că necesită un timp îndelungat pentru a fi digerată, dând senzaţia de stomac plin multă vreme după ce a fost ingerată, salata de fructe are un puternic efect de ihibare a apetitului alimentar.
Se ia 1 gutuie de dimensiuni medii, se dă prin răzătoare, se amestecă bine cu aceeaşi cantitate de mere rase, apoi se adaugă miere şi puţin suc de lămâie. Se consumă proaspătă.
Precauţii
Persoanele cu gastrită, colită de fermentaţie, sindrom al colonului iritabil, diaree cronică, vor consuma cu prudență gutuile crude. Dacă se ţine pentru prima dată o cură cu gutui, se va începe administrarea lor în cantităţi mici, deoarece puful de pe coaja acestor fructe poate avea efect alergic (poate îngreuna respiraţia şi provoca apariţia unor iritaţii pe piele).