Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

NUCILE și LEGUMINOASELE conțin PROTEINE benefice pentru OASE

Foarte multe persoane iau calciu pentru întărirea și protejarea oaselor. Experții ne spun însă că este nevoie și de alți nutrienți esențiali pentru ca acest mineral să fie absorbit în mod adecvat în corp. Oasele noastre au nevoie în mod deosebit de trei aminoacizi importanți: lizină, arginină și carnitină.

Suplimentele de calciu trebuie asociate cu lizină pentru o mai bună absorbție a calciului în corp și eventual cu vitamina D.

Lizina contribuie la conservarea densității osoase prin faptul că ajută corpul să absoarbă calciul și reduce cantitatea de calciu total pierdut prin urină. Acest aminoacid blochează enzimele care descompun colagenul (o componentă a țesuturilor conjunctive și a oaselor, care constituite 25% din totalul de proteine din corp). Menținerea colagenului este așadar importantă pentru sănătatea oaselor.

ALIMENTE BOGATE ÎN LIZINĂ – UN AMINOACID ESENȚIAL PENTRU OASE

Întrucât corpul nu poate produce singur lizină, trebuie să luăm acest aminoacid din alimente sau suplimente. Cele mai bune surse de lizină sunt:

  • nuci (miez de nucă, caju, pecan, nuci braziliene, macadamia)
  • leguminoasele (năut, fasole, linte, soia, mazăre)
  • carnea
  • parmezanul
  • sardinele
  • codul
  • ouăle
  • spirulina
  • semințele de schinduf

PROTEINELE ANIMALE CRESC RISCUL DE FRACTURI 

După cum putem vedea, proteinele sunt importante pentru sănătatea oaselor, însă nu orice fel de proteine. Studiile au arătat că persoanele care consumă cantități mari de proteine animale au cel mai mare aport de calciu și totodată cele mai mari rate de fracturi la șold.

Proteinele din surse animale produc aciditate în corp. Pe măsură ce sângele devine mai acidic, el începe să ia calciu din oase pentru a neutraliza excesul de aciditate.

Carnea, lactatele și cerealele sunt proteine care produc mult acid, în timp ce proteine din plante, precum leguminoasele și nucile sunt promotoare de alcalinitate.

Pentru susținerea oaselor, este necesar să consumăm zilnic 1.0 g de proteine per greutate corporală, iar cea mai mare cantitate să provină din surse vegetale. De pildă, o persoană cu o greutate de 68 de kilograme ar trebuie să consume 67,5 g de proteine pe zi.

Atenție, nu luați suplimente cu lizină dacă aveți pietre la bilă sau luați antibiotice aminoglicozide (gentamicină, neomicină, streptomicină), deoarece pot crește riscul de toxicitate renală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *