Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Mustul, un Medicament Dulce – Revitalizează şi Detoxifică Organismul

Pentru revitalizarea şi detoxificarea organismului la început de toamnă, este indicată cura cu must, un medicament dulce, recunoscut pentru efectele sale regeneratoare asupra organismului.

Efectele regeneratoare, de vitaminizare şi mineralizare recomandă mustul  ca leac de excepţie în detoxifierea organismului.

Efect reconfortant

Delicioşi şi consistenţi, strugurii întăresc sistemul imunitar, având un puternic efect tonic, vitaminizant, diuretic şi antitoxic.

Acţiunea reconfortantă a mustului se datorează conţinutului ridicat de zahăr (glucoză şi fructoză), de unde şi valoarea energetică mare. Acţiunea reconfortantă a strugurilor se datorează totodată lecitinei cu conţinut ridicat în fosfor.

Asimilat foarte uşor de către organism, zahărul trece direct în sânge la scurt timp după ingerare, oferind, astfel, un efect tonic persoanelor slăbite sau obosite.

Denumiţi ‘’polivitamine naturale’’, strugurii deţin o serie întreagă de oligoelemente care oferă vitalitate organismului, în compoziţia lor întâlnind calciu, potasiu, fosfor, sodiu, fier, vitamina A, B1, B2, B3, C, PP şi taninuri.

În strugurii negri găsim unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali cunoscuţi: resveratrolul, însă în compoziţia lor găsim, de asemenea, picnogenol – un al doilea antioxidant exogen ca forţă.

Strugurii negri mai conţin licopen, luteină, bioflavonoide, mangan, cupru, antocianide, acid elagic, melatonină, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

Cura cu must – Beneficii

Cura cu must are o acţiune stimulatoare asupra sistemului nervos central, împiedicând procesul de putrefacție în intestinul gros, limitează acţiunea toxinelor în organism, favorizând eliminarea lor.

Stimulează eliminarea bilei în intestine, încurajând eliminarea acidului uric şi favorizând digestia. Diuretic şi laxativ, mustul acţionează benefic asupra ficatului şi rinichilor, iar prin cantitatea de bor conţinută,  previne pierderile de calciu, prevenind osteoporoza sau fragilitatea oaselor.

Stimulează activitatea creierului şi starea de luciditate.

must
Cura cu Must Revitalizeaza Organismul

Aşadar, mustul păstrează tinereţea celulelor, împrospătează pielea, ţine la distanţă cancerul (antioxidanţi), protejează neuronii, accelerează tranzitul intestinal, scade hipertensiunea arterială, diminuând riscul accidentelor vasculare, protejează ochii, are efect antiartroză şi limitează inflamarea prostatei.

Resveratrolul, un compus din must, blochează luarea în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii.

Prepararea mustului de struguri

Casnic, mustul de struguri se obţine prin zdrobirea boabelor bine spălate cu un mixer electric (blender) sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn, urmată de stoarcerea prin tifon.

După zdrobire, mustul se lasă să se limpezească.

Cura cu must

Este important ca înainte de începerea procesului de detoxifiere să se elimine din dietă produsele animale (carnea), băuturile alcoolice, alimentele procesate, cafeaua şi ciocolata.

Cura începe cu 0,5 litri de must zilnic, băut în 3 reprize, înaintea meselor principale, cantitatea crescând treptat până la 2 litri pe zi. Cantitatea creşte cu 100 ml. pe săptămână, până când se ajunge la 2 litri, cantitate care se va bea  timp de 3 zile (fără a mai bea şi altceva, dacă se poate). Ulterior, se revine la cantitatea iniţială.

Cu cât cantitatea de must creşte, cu atât va scădea aportul alimentelor obişnuite, ajungând chiar la o dietă formată exclusiv din must.

În scopt terapeutic, este recomandat mustul roşu, cel alb fiind indicat persoanelor obeze sau supraponderale.

Contraindicaţii

Cura cu must este contraindicată în diabet, probleme renale grave, hipetensiune gravă, retenție de apă în ţesuturi, colită de fermentaţie, diaree cronică.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *