Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

MASALA CHAI: ceaiul indian cu lapte și condimente, care alungă stresul și vindecă corpul

Masala Chai sau, mai simplu, chai, este un amestec de ceai negru și condimente, care provine din India, unde este cea mai populară băutură de sute de ani.

În cultura indiană, ‘’Masala’’ ȋnseamnă ‘’amestec de condimente,’’ iar ‘’chai,’’ bineînțeles, ‘’ceai’’.

La indieni există obiceiul de a servi după masă un ceai pentru digestie.  Chai este o băutură foarte aromată și ușor de pregătit, are un gust special și foarte plăcut.

Masala chai

Ingrediente pentru 2 căni

  • 2 căni cu apă
  • 1 cană cu lapte integral
  • 2 lingurițe ceai negru (plantă), simplu
  • 5-6 cuișoare
  • 1 bucățică, cât o nucă, de ghimbir proaspăt sau 1/2 linguriță ghimbir pulbere
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță cardamon pulbere
  • 3 lingurițe zahăr de trestie brut sau miere, după gust

Mod de preparare

Într-un ibric de 1 litru se pune la fiert (la foc mic) apa cu toate condimentele. Când apa începe să fiarbă (atenție să nu dea în foc din cauza condimentelor) se adaugă și ceaiul negru.

Se lasă să fiarbă măcar 1 minut, după care se toarnă cana cu lapte. Se îndepărtează de pe foc înainte să dea în clocot, se strecoară și se adaugă zahărul.

Mierea se adaugă când ceaiul atinge o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius.

Mod de servire

Ceaiul se servește cald, după masă. Se poate ajusta cantitatea de condimente în funcție de gusturi. De asemenea, opțional, se poate renunța complet la ceaiul negru.

Ținând cont că ceaiul negru conține cofeină, acesta se servește până la orele prânzului.

Beneficii pentru sănătate

– condimentele folosite în masala chai sunt principii ayurvedice active cu multiple beneficii pentru sănătatea organismului, mai ales a sistemului digestiv, stimulând apetitul, reducând gazele și echilibrând aciditatea gastrică;

– are proprietăți antiinflamatoare naturale, contribuind la relaxarea mușchilor și la reducerea inflamației;

– aroma băuturii relaxante calmează și înlătură stresul;

– este bogat în taninuri sănătoase, care au o funcție antioxidantă și care fac din acest ceai o băutură revitalizantă;

– ajută la fortifierea sistemului imunitar, prevenind infecțiile comune precum răcelile, virozele sau gripele;

– se recomandă la debutul sau în timpul unei răceli, deoarece acțiunea sinergică a condimentelor conținute de acesta ajută la combaterea tusei persistente și în general a inflamației declanșate de răceală;

– este benefic pentru sănătatea inimii, datorită antioxidanților și ingredientelor sale specifice, care ajută la diminuarea nivelelor de colesterol ‘’rău’’ și la creșterea nivelelor de colesterol ‘’bun’’;

– contribuind la o mai bună digestie, poate favoriza implicit pierderea în greutate; are efecte termogenice, mai exact, accelerează în mod natural metabolismul;

– poate preveni apariția bolilor precum Alzheimer și diabetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *