Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Cea mai sănătoasă SALATĂ din RĂDĂCINĂ de PĂTRUNJEL (reţeta care previne şi ameliorează boli)

Salata din rădăcină de pătrunjel este un remediu culinar cu beneficii multiple pentru sănătate.

Rădăcina de pătrunjel se poate folosi în scop terapeutic – de prevenire şi ameliorare a unor boli – proaspătă, în salate.

Salată din rădăcină de pătrunjel este excelentă pentru stimularea digestiei şi a tranzitului intestinal, însă nu numai.

Salată din rădăcină de pătrunjel – reţetă

Se dau pe răzătoare rădăcinile de pătrunjel, bine spălate în prealabil. La rădăcina de pătrunjelul rasă se adaugă morcov, ulei presat la rece, puţin suc de lămâie (sau oţet de mere cu miere) şi sare după gust.

La salatele de pătrunjel se mai pun, de obicei, rădăcină de ţelină, varză sau sfeclă roşie rasă, mărar sau pătrunjel verde.

Pentru efecte terapeutice, se consumă minimum 50 de grame de salată din rădăcină de pătrunjel, zilnic, în cure de 7-14 zile.

Previne hipoglicemia

Salatele de pătrunjel consumate frecvent ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge, prin reglarea secretiei de insulină, dar şi a activităţii glandelor cortico-suprarenale.

Previne formarea calculilor biliari

Rădăcina de pătrunjel stimulează colecistul să evacueze bila, prevenind astfel stazele şi formarea calculilor/pietrelor la acest nivel. Totodată, reglează nivelul colesterolului şi al bilirubinei din lichidul biliar.

Salata din radacina de patrunjel, remediu culinar

Previne şi tratează indigestia

Salata de pătrunjel stimulează producerea de sucuri gastrice, stimulează mişcările musculaturii netede a tubului digestiv, are efecte carminative, prevenind formarea gazelor în intestin şi apariţia colicilor. abdominale.

Combate hipertensiunea

Consumată frecvent, salata scade şi stabilizează presiunea arterială, datorată acţiunii principiilor aromatice din pătrunjel, la nivelul sistemului nervos central. Rădăcina de patrunjel scade presiunea sanguină prin efectul său puternic diuretic. În plus, este foarte bogată în potasiu, ajutând la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandată ca şi adjuvant în aritmia cardiacă.

Ajută în osteoporoză

Salată din rădăcină de pătrunjel are efecte de stimulare a producţiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului şi pentru consolidarea oaselor. Se recomandă consumul de măcar 5 ori pe săptămână a minimum 50 de g de pătrunjel, sub formă de salată, împreună cu ulei de măsline, varză, mărar verde.

Ameliorează simptomele în bolile reumatice (artrită reumatoidă)

Curele de 1 lună cu salată de pătrunjel au efecte antiinflamatoare articulare, prevenind şi procesele degenerative la nivelul cartilajelor din articulaţii. Acţiunea terapeutică a rădăcinii de pătrunjel în bolile reumatice se explică, între altele, şi prin efectul său antioxidant.

Precauţii

În cazul bolnavilor renali cronic, pătrunjelul crud va fi consumat în primele zile în doze foarte mici (o cincime din doză normală), deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *