Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Broccoli – ‘’Buchet’’ de Beneficii Pentru Sănătate

boiled broccoli in white bowl on table

Situat în top 10 al celor mai bune alimente din lume, broccoli este leguma extrem de bogată în substanţe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Nelipsit de pe buzele oricărui nutriționist, atunci când vine vorba de o sănătate de fier, broccoli nu ar trebui să lipsească din nici o farfurie. Asta datorită profilului nutrițional al plantei, cu adevărat remarcabil și impresionant.

Fibre solubile și insolubile în cantități generoase, vitamina C în cantități uriașe, vitamina K, necesară pentru buna circulație sanguină, toate sunt prezente în acest ‘’buchet’’ de beneficii.

Cea mai sănătoasă legumă

Pentru a ne bucura de toate principiile active ale legumei, ea trebuie gătită la abur și consumată de minimum 3 ori pe săptămână.

Despre broccoli se poate spune, fără dar și poate, că reprezintă o explozie de vitamine, extrem de benefice organismului. Potasiul, acidul folic, fierul și beta-carotenul fac din această plantă o sursă inepuizabilă de vitamine și minerale, substanțele jucând un rol important în prevenirea anemiei, infecțiilor, bolilor de ficat și cancerului.

Secretul sănătății veșnice

Știați că doar 100 de grame de broccoli vă aduc 150% din necesarul zilnic de vitamina C? Fitonutrienții luptă eficient împotriva bolilor civilizației moderne, precum diabetul, afecțiuni cardiovasculare și cancer, în timp ce sulforafanul blochează distrugerea cartilagiilor, prevenind artrita.

Previne cancerul

În broccoli găsim glucorafanin, un compus chimic prelucrat de organism sub forma unor compuși anti-cancer, cunoscuți ca sulforafani. Acestei substanțe îi revine misiunea de a curăța organismul de bacteria răspunzătoare de creșterea semnificativă a riscului apariției de cancer gastric.

Idol-3-carbinol (antioxidant) este, de asemenea, un alt compus din broccoli cu puternice capacități anti-cancer (cancer la sân, prostată, col uterin), stimulând, totodată, funcția hepatică.

Broccoli
Broccoli Preparat la Abur

Reduce colesterolul ‘’rău’’

Prin cantitatea semnificativă de fibre solubile, broccoli ajută la reducerea valorilor colesterolului ’’rău’’ din sânge (LDL).

Menține inima sănătoasă

Luteina prezentă în broccoli încetinește sau previne îngroșarea arterelor, luptând eficient împotriva bolilor de inimă. Mai mult decât atât, vitaminele B6 și B9 contribuie la reducerea riscului de ateroscleroză, infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Ajută procesul digestiei

Despre broccoli se spune că este un carbohidrat inteligent, al cărui conținut ridicat de fibre și ai cărui compuși vegetali stimulează funcția digestiei.

Fibrele din broccoli, îndeosebi cele insolubile, previn constipația, mențin nivelul zahărului din sânge în parametri normali, împiedicând supraalimentarea.

Previne osteoporoza

Nivelul ridicat de calciu și vitamina K joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor, prevenind osteoporoza.

Întărește sistemul imunitar

O singură ceașcă de broccoli asigură sistemului imunitar o doză generoasă de betacaroten, în timp ce zincul și seleniul acționează și ele benefic asupra organismului.

Menține sănătatea oculară

Luteina și zeaxantina previn degenerescența maculară legată de vârstă, și cataracta. Sursă importantă de vitamina A, broccoli ajută la formarea rodopsinei (albumina din retină) și a epiteliilor de pigment din retină, ce asigură vederea crepusculară.

Ameliorează inflamațiile

Kaempferolul și izotiocianatii, prezente în cantități bogate, sunt fitonutrienţi cu proprietăți antiinflamatorii, cu rol de diminuare a impactului reacțiilor alergice asupra organismului.

Acizii grași Omega 3 se găsesc, de asemenea, în broccoli, și sunt recunoscuţi pentru capacitățile lor antiinflamatorii.

Detoxifică organismul

Fitonutrienţii speciali din broccoli participă la etapele de detoxifiere a organismului, activând, neutralizând și eliminând deșeurile toxice din corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *