Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Beneficiile consumului de HREAN – la ce ne ajută dacă îl adăugăm zilnic în meniu

Hreanul se numără printre cele mai puternice antibiotice vegetale naturale.

Rădăcina de hrean este foarte bogată în vitamine (în special C și din complexul B) și minerale, conține substanțe antibiotice naturale, enzime, fitohormoni.

Substanțele active principale sunt sinigrozina și uleiul de muștar.

Componente principale

Caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, calciu, potasiu, magneziu, niacină, fier, cupru, mangan, zinc, seleniu, siliciu, sodiu, fosfor, sulf, substanțe vegetale secundare, uleiuri eterice, asparagină, glutamină, enzime (oxidaze, peroxidaze).

Glucozinolații conținuți de hrean sunt un adevărat fenomen în lupta cu bacteriile dăunătoare, fiind de multe ori mai eficienți decât cele mai avansate antibiotice de sinteză.

Utilizare

Diversitatea și multitudinea substanțelor bioactive pe care le conține fac din hrean un aliment ce ar trebui să se regăsească zilnic, sau cel puțin regulat, în meniul nostru.

Hreanul se consumă crud – ori simplu, proaspăt ras, ori ca sos natural de hrean, lângă legume.

Hreanul este bogat in vitamine, minerale si substante antibiotice naturale

Efect vindecător

  • are efect antibacterian și dezinfectant, stimulând irigarea sanguină în aparatul digestiv;
  • stopează dezvoltarea bacteriilor cu acțiune negativă și ciupercile din intestinul gros și subțire;
  • stimulează peristaltismul intestinal, curgerea bilei și dezvoltarea enzimelor în pancreas;
  • are efect regenerator asupra sistemului vascular;
  • valorifică oxigenul în organism;
  • are efect dezinfectant și antibacterian și în zona rinichilor și a vezicii urinare;
  • activează metabolismul, având o acțiune ușor drenantă;
  • elimină reziduurile și cristalele de acid uric;
  • stimulează sistemul imunitar;
  • stimulează  activitatea creierului;
  • are efect expectorant asupra sinusurilor frontale și nazale colaterale și, de asemenea, în sistemul bronșic.

Bun și pentru copii

Și la copii, hreanul este recomandat cu precădere pe perioada iernii, ca de altfel, la trecerea de la sezonul rece la cel cald.

În caz de inapetență, anemie la copii, se consumă cel puțin o dată pe zi o salată obținută din:

  • hrean ras fin (1-2 lingurițe)
  • măr cu tot cu coajă (2 lingurițe)
  • sfeclă roșie (1-2 linguri)
  • morcov (1-2 linguri).

Această cură se ține minimum 1 lună.

Precauții, contraindicații la consumul de hrean

Dozele prea mari de hrean pot duce la gastrite, enterite și nefrite! Hreanul se consumă cu prudență de către persoanele cu colon iritabil sau care suferă de colită de fermentație.

Abuzul de hrean în alimentație duce la deranjamente digestive și tulburări nervoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *