Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

SEMINȚELE de IN scad GREUTATEA, COLESTEROLUL, GLICEMIA și CONSTIPAȚIA

Semințele de in sunt o sursă importantă de nutrienți pentru persoanele care țin post, urmează o dietă mai restrictivă sau nu pot consuma pește. Au un conținut bogat de fibre, proteine de calitate, compuși fenolici, lignani și fitoestrogeni (hormoni vegetali). 28-38% din compoziția lor este constituită din proteine, 35% din fibre și 55% din acid alfa-linoleic (un tip de Omega-3).

Sunt considerate de cercetători un aliment funcțional, adică un aliment care are capacitatea de a preveni și/sau trata unele boli. Acidul alfa-linoleic a demonstrat proprietăți antiinflamatoare, antitrombotice și anti-aritmice.

O meta-analiză a arătat că consumul de semințe de in îmbunătățește profilul grăsimilor și reduce riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu publicat în 2018 în Nutrition & Metabolism a arătat că semințele de in reduc simptomele de constipație, scad greutatea corporală și nivelurile de colesterol și zahăr din sânge.

Studiul de față a durat 12 săptămâni și a fost realizat pe 54 de persoane cu diabet de tip 2 și constipație cronică. Acestea au fost instruite să consume 2 fursecuri (cu semințe de in sau placebo), de 2 ori pe zi, la ora 10:00 dimineața și la 16:00 seara, cu un pahar de apă sau ceai.

Fursecurile cu semințe de in au avut un conținut de circa 2,5 g de semințe de in. 4 fursecuri pe zi au însemnat un aport zilnic de 10 g de semințe de in.

Rezultatele au arătat că semințele de in au îmbunătățit simptomele de constipație, controlul glicemiei și lipidelor, indicele de masă corporală și greutatea corporală.

Datorită rezultatelor bune obținute, cercetătorii sunt de părere că diabeticii trebuie încurajați să mărească aportul de fibre din dietă. Iar semințele de in sunt o sursă foarte bună de fibre, și totodată un aliment care ar putea ajuta la prevenirea și tratarea diabetului de tip 2.

Constipația este una din complicațiile diabetului. Statisticile arată că incidența constipației este mai mare la diabetici decât la populația generală.

Surse:
1. Priyanka Kajla, Alka Sharma and Dev Raj Sood. Flaxseed—a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/
2. Noureddin Soltanian and Mohsen Janghorbani. A randomized trial of the effects of flaxseed to manage constipation, weight, glycemia, and lipids in constipated patients with type 2 diabetes. Nutrition & Metabolism (Lond). 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5944250/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *