Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

MIRODENII cu efecte benefice asupra CREIERULUI

Condimentele și ierburile aromate fac mâncărurile mai savuroase și totodată mai sănătoase, potrivit studiile recente. Oamenii de știință au descoperit că majoritatea plantelor aromatice au efecte benefice asupra creierului.

Scorțișoara, cuișoarele, nucșoara – sunt doar câteva exemple de mirodenii bogate în nutrienți care ascut memoria, reduc stresul și îmbunătățesc somnul.

MIRODENII  CARE  STIMULEAZĂ  ȘI  PROTEJEAZĂ  CREIERUL

Nu trebuie să le folosim în cantități mari, și nici doar la sărbători. Le putem adăuga mai des în deserturile de casă pe care le preparăm, în produsele de patiserie în ceaiuri sau cafea.

• Scorțișoara. Această mirodenie dulce este înzestrată cu proprietăți antioxidanteantidiabetice și antibacteriene. Un studiu pe șobolani, publicat în „Nutritional Neuroscience”, a arătat că extractul de scorțișoară protejează împotriva deficitelor cognitive și a daunelor cerebrale asociate cu stresul oxidativ. La oameni, consumul de scorțișoară ajută la reducerea inflamațiilor, îmbunătățește memoria și atenția și mărește procesarea cognitivă. Puteți presăra pudră de scorțișoară pe fructe proaspete (mere, banane) servite ca gustare, în cafea, în vin fiert, ceaiuri, în terciul de cereale de la micul-dejun, în melcișori cu nucă, în prăjitură.

• Nucșoara. Este nevoie doar de un praf de nucșoară pentru a aromatiza supele, fripturile, ruladele, orezul, mâncărurile cu ouă, burgerii și produsele gătite la cuptor. Această mirodenie conține uleiuri volatile (miristicină, elemicină, eugenol și safrol) cu proprietăți antiinflamatoare, care ajută la reducerea durerilor articulare și musculare. Acești compuși relaxează vasele de sânge, scad tensiunea arterială și totodată stimulează buna-dispoziție. Un compus din nucșoară încetinește declinul cognitiv la persoanele cu Alzheimer și ajută la recuperarea țesutului cerebral în urma unui accident vascular cerebral. Presărată în lapte cald, ajută la inducerea somnului.

• Cuișoarele. Asemenea nucșoarei, cuișoarele sunt originare din Indonezia. Au un potențial terapeutic remarcabil. Un studiu pe 1,100 de alimente a arătat că conțin de 3 ori mai mulți antioxidanți decât oregano (a doua cea mai bogată sursă de antioxidanți). Acționează ca un agent antimicrobiananesteziant local (dureri de dinți) și antifungic. Un compus din cuișoare este de 29 de ori mai puternic decât aspirina în prevenirea cheagurilor de sânge. Putem adăuga cuișoare în vin fiert, în produse de panificație, în cereale gătit, supe de leguminoase, chilli, sos de mere și smoothie-uri.

• Ghimbirul. Acest condiment este un analgezic eficient împotriva mai multor tipuri de dureri (articulare, reumatice, musculare, menstruale). Ghimbirul reduce greața, controlează inflamațiile, combate radicalii liberi, subțiază sângele și previne deteriorarea celulelor cerebrale asociată cu Alzheimer. Un studiu din 2012 a arătat că 800 mg de extract de ghimbir pe zi a îmbunătățit memoria de lucru și atenția la femeile cu vârsta de pste 60 de ani. Rădăcina de ghimbir rasă poate fi folosită la ceai, dressing-uri de salate sau marinate. Pudra de ghimbir uscat poate fi presărată pe legume gătite, fasole verde, ceaiuri, sosuri, mâncăruri gătite și deserturi.

• Cardamomul. Mai puțin cunoscut decât alte mirodenii, cardamomul este folosit de arabi pentru aromatizarea cafelei. Face parte din aceeași familie cu ghimbirul și turmericul și are un gust plăcut de lămâie. Grație proprietăților antioxidante, protejează celulele creierului de daunele radicalilor liberi. Un studiu apărut în „Indian Journal of Biochemistry and Biophysics” a arătat că ½ linguriță de cardamom pe zi, timp de 3 luni, a ajutat la normalizarea nivelului tensiunii arteriale și a scăzut riscul de accident vascular cerebral, ca urmare a efectului de relaxare a arterelor și a mușchiului inimii. Se poate adăuga în cafea, ceai, supe, tocănițe, fripturi, aluaturi, cereale fierte (terci).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *