Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

MIEREA de MANĂ – de 5-10 ori mai bogată în MINERALE decât alte tipuri de miere

Mierea de mană este adesea trecută cu vederea de cumpărătorii obișnuiți, din cauza culorii sale închise și a aspectului mai puțin atrăgător, comparativ cu mierea aurie.

CE ESTE MIEREA DE MANĂ

Nuanța ei se justifică prin faptul că nu este obținută din nectarul florilor, ci din rășinile arborilor din pădurile de conifere și foioase. Din acest motiv mierea de mană mai este numită și miere de pădure.

Trebuie să știți că albinele pot colecta seva direct de pe frunze sau lăstarii arborilor, sau o pot prelua din excrețiile dulci ale afidelor – niște insecte verzui care se hrănesc cu seva copacilor. Afidele consumă seva, apoi elimină o excreție numită mană, care conține foarte multe zaharuri.

Albinele recoltează această substanță îndeosebi la începutul primăverii și toamna, când nu există suficiente flori în natură.

Miere de mană

MIEREA DE MANĂ – PROPRIETĂȚI

Mierea de mană are un gust foarte dulce, o nuanță brună-verzuie, roșiatică-negricioasă, și o textură vâscoasă. Datorită conținutului bogat în minerale, mierea de mană are o aromă subtilă de zahăr caramelizat.

Este o sursă bună de antioxidanți (fenoli, flavonoide). Conține de 5-10 ori mai multe substanțe minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, seleniu) și proteice față de celelalte tipuri de miere.

Este bogată în substanțe antibiotice, inhibină – un compus antibacterian, enzime, compuși bioactivi, acizi organici, vitamina C, vitamine din complexul B și enzime.

MIEREA DE MANĂ – BENEFICII

Un beneficiu important al mierii de mană este că poate fi consumată cu moderație și de către persoanele alergice, datorită faptului că are puțin polen în compoziție.

Mierea de mană este recomandată copiilor și adolescenților, precum și vârstnicilor. Este indicată în următoarele afecțiuni:

– rahitism
– spasmofilie
– osteoporoză
– afecțiuni articulare
– imunitate scăzută

Întrucât se obține mai greu, mierea de mană are un preț mai ridicat decât alte tipuri de miere. Însuși procesul de producție a mierii de mană le consumă pe albine foarte mult și din această cauză mor mai repede.

Mierea de mană poate fi supusă la temperaturi mari (chiar 100 de grade Celsius), fără să își piardă proprietățile nutritive și curative.

Mierea de albine contraindicații

Diabetul.Una dintre cele mai importante contraindicații ale mierii este diabetul, datorită conținutului ridicat de carbohidrați, peste 70%. Persoanelor hiperglicemice nu li se recomandă consumul de miere în cantități mari. Însă pentru diabetici este recomandată mierea cu mai puțină dextroză și mai multă fructoză, cea mai indicată este mierea de salcâm. Doza recomandată este de 8 gr pe zi, o linguriță dimineața înainte sau după micul dejun.

Alergii la polen. În compoziția sa, mierea conține peste 1% polen. Persoanele care sunt alergice la polen nu trebuie să consume miere, dar nici alt produs al stupului deoarece pot apărea alergii specifice respiratorii sau digestive.

Copiii sub un an. Nu este recomandată copiilor mai mici de un an deoarece poate provoca botulism. Sporii prezenți în natură care pot genera această afecțiune sunt prezenți în special pe florile plantelor pe care albinele le polenizează. În cazul adulților, cantitatea de spori ingerată nu reprezintă un pericol.

Surse:
1. Apicultura online, Mierea de Mană – Tot ce trebuie să știi: https://apicultura-online.com/mierea-de-mana-tot-ce-trebuie-sa-stii/
2. Prisaca Bârnova, Miere de Mană: http://prisacabarnova.ro/produs/miere-mana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *