Nu doar alimentele sunt importante în regimul de viață al unei persoane diabetice, ci și băuturile. Acestea pot avea un impact la fel de mare asupra zahărului din sânge și a greutății corporale.
Ceaiurile se numără printre băuturile recomandate în diabet. Unele plante au proprietăți hipoglicemiante naturale și pot avea beneficii importante în controlul acestei boli.
![](https://topremediinaturiste.ro/wp-content/uploads/2022/09/ceaiuri-diabet.jpg)
CEAIURI PENTRU DIABET
• Ceai de frunze de afin. Frunzele de afin au efecte hipoglicemiante remarcabile, fiind supranumite „insulina vegetală”. Conțin crom, un mineral important în controlul diabetului; au efecte benefice și în retinopatia diabetică.
Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de frunze și 200 ml de apă, infuzate timp de 10-15 minute. Se bea câte 1 cană, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
Se pot face și cure cu afine proaspete (300 g pe zi) sau cu pulbere de afine uscate, timp de 2-3 luni.
• Ceai de frunze de nuc. Frunzele de nuc conțin principii care reduc glucoza din sânge și ajută la metabolizarea zaharurilor și a grăsimilor.
Se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate și 200 ml de apă, infuzate timp de 10-15 minute. Se beau câte 2 căni pe zi. Vara se pot folosi frunze verzi.
• Ceai de frunze de dud. Au proprietăți antidiabetice naturale.
Se folosesc 1-2 linguri de frunze uscate la 200 ml de apă. Se administrează câte 1 lingură la fiecare oră, sau câte 2-3 căni pe zi, după masă.
Frunzele de dud uscate și măcinate se pot administra și sub formă de pulbere, câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, timp de 4-6 săptămâni.
• Ceai de teci de fasole. Se folosesc 15 g de teci de fasole uscate și mărunțite la 200 ml de apă. Se fierb 10 minute. Se iau câte 2 linguri de ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
• Ceai mixt. Pentru o eficiență sporită, plantele de mai sus se pot folosi împreună, în această formulă de ceai:
– 40 g de frunze de afin
– 20 g de frunze de dud
– 20 g de teci de fasole
– 10 g de frunze de nuc
Se folosește 1 lingură de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, în cure de câte 7 zile, cu 3 zile de pauză între ele. Se recomandă maximum 5 cure pe an.
Alte ceaiuri utile în diabet sunt cele din: ghimbir, semințe de schinduf, scorțișoară, turmeric.
Surse:
1. LaTaifas.ro, Cele mai bune ceaiuri și alimente pentru DIABET ZAHARAT: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/54142/cele-mai-bune-ceaiuri-si-alimente-pentru-diabet-zaharat/
2. LaTaifas.ro, 4 CEAIURI care scad garantat GLICEMIA și ajută în DIABET: https://lataifas.ro/ceaiuri-medicinale/67732/4-ceaiuri-care-scad-glicemia-si-previn-sau-ajuta-la-tratarea-diabetului/
3. Diabetes Self Management, Herbs for Diabetes: https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/herbs-for-diabetes/
4. Medical News Today, Seven herbs and supplements for type 2 diabetes: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317051.php