Printre produsele cumpărate de români se numără și brânza topită Hochland. Produsul alimentar conține 25 de ingrediente, însă unele dintre acestea ar putea reprezenta un real pericol pentru sănătate, potrivit specialiștilor. Nu mulți sunt clienții care se uită pe ambalajul produsului, pentru a vedea care sunt ingredientele. Specialiștii, însă, îi îndeamnă pe consumatori să le verifice.
Ce conține brânza topită Hochland din Kaufland
Iată care sunt ingredientele care apar pe ambalajul produsului comercializat în Kaufland și alte magazine din țară: brânzeturi 74%, lapte degresat reconstituit, lapte praf degresat, șuncă 5% (carne de porc 80%, apă, amidon din cartofi, sare, condimente, stabilizatori: E 450, E 451, antioxidant: E 316, conservant: E 250), unit, săruri de topire: E 452 și E 331, sare, corector de aciditate: E 339, aromă, aromă de fum, sare afumată. Însă, ce opinie au specialiștii despre acest produs?
Poate fi un produs cancerigen
Astfel, produsul are 25 de ingrediente din care aproape jumătate sunt E-uri. Specialiștii din cadrul DSVSA Iași au explicat faptul că brânza topită a fost inventată în Elveția, secolul trecut. Despre sărurile utilizate în procesarea produsului alimentar, specialiștii susțin că acestea sunt „difosfaţii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333)”.
Toate aceste E-uri din brânza topită fac parte din categoria E-urilor suspecte, care pot provoca reacții alergice, înrăutățirea astmului. Mai există un motiv pentru care brânza topită poate fi considerată riscantă pentru organism: glutamatul monosoic E 621 care este un potențiator de aromă și poate crea dependență, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice și pot produce dureri de cap, slăbiciune, greață, modificări de ritm cardiac”, au spus specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași
În Statele Unite ale Americii, unele tipuri de brânză topită nu sunt recunoscute de autoritatea în domeniu (FDA) ca sortimente de brânză datorită faptului că procentajul ingredientului principal al acestora poate fi chiar şi mai mic de 51 la sută, situaţie în care sunt denumite „produse pe bază de brânză”.
„Conform nutriționiștilor, brânza topită determină dereglări metabolice, hormonale, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi favorizează creşterea în greutate din cauza densităţii calorice mari şi conţinutului ridicat de grăsimi «nesănătoase». Astfel, o felie sau 21 de grame de brânză topită conţine, în medie, 6,6 grame de grăsimi, din care 4,1 grame de acizi graşi saturaţi (ceea ce reprezintă 21 la sută din limita zilnică a unui adult)”, mai spun specialiștii din Iași care recomandă evitarea consumului de brânză topită de către persoanele sănătoase, dar mai ales de către copii şi adolescenţi cărora le afectează metabolismul de creştere.
De asemenea, persoanele în vârstă, cele cu densitate minerală osoasă scăzută (predispuse la osteoporoză) sau osteofite (ciocuri) trebuie să evite consumul de brânză topită. Mai mult, aceasta conține lapte praf, apă, grăsimi trans care îngroaşă arterele şi o serie de aditivi alimentari: coloranţi artificiali, arome (şuncă, bacon, cu smântână etc.), emulgatori şi conservanţi.