Wasabi (Wasabi japonica mazuma), produs de o plantă rădăcinoasă, asemănătoare cu hreanul, este un ingredient savuros şi sănătos, ce poate fi folosit drept condiment sau integrat în sosurile pentru salate.
Pentru condimentarea mâncărurilor din planta de wasabi se foloseşte rădăcina, care se dă prin răzătoare şi se prepară o pastă de culoare verde.
Are un gust iute şi o aromă foarte puternică, şi poate fi adăugat în peşte, sosuri, ouă, în dressing-ul de salată.
Condiment tradiţional
Wasabi, sau hreanul japonez, este o plantă din familia cruciferelor, asemeni hreanului, muştarului şi conopidei, originar din arhipelagul nipon.
Rădăcina plantei este folosită ca şi condiment. Are un gust puternic, se consumă rasă şi este servită ca o pastă verde, alături de sushi, sashimi şi alte mâncăruri pe bază de peşte crud.
Wasabi are o aromă puternică şi un gust picant caracteristic, date de compuşii volatili pe care îi are în compoziţie. Fiind foarte puternică, pasta este percepută mult mai rapid în cavitatea sinusurilor, şi apoi de limbă, spre deosebire de ardeiul iute, care irită papilele gustative.
În combinaţie cu ghimbir, sos de soia, usturoi şi coriandru, pasta wasabi este folosită, în bucătăria japoneză, pentru marinarea peştelui şi a diferite tipuri de carne.
O farmacie într-o rădăcină
Extrem de bogată în vitamine, rădăcina de wasabi are proprietăţi fungicide, antimicrobiene şi antiseptice puternice, ca de altfel, efecte diuretice.
Stimulează secreţia gastrică, fiind un bun remediu pentru arsurile la stomac. Condimentul şi-a dovedit eficiența şi în tratarea artritelor şi venralgiilor, lucru posibil prin aplicarea rădăcinii sub formă de capaplasme şi comprese.
Studiile au sugerat faptul că wasabi poate distruge bacteriile răspunzătoare de producerea cariilor dentare sau infecţiilor gingivale. Mai mult, condimentul inhibă agregarea plachetară, reducând astfel riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral.
Efecte antimicrobiene
Wasabi acţionează ca un agent antimicrobian, reprezentând un antitod eficient pentru intoxicaţiile alimentare, în special intoxicațiile cu peşte crud.
Datorită componentelor sale puternice, pasta wasabi ajută la eliminarea promptă a bacteriilor care pot fi prezente în peştele crud, spre exemplu (servit în mod tradiţional, cu wasabi).
Efecte antiinflamatorii
Consumul regulat al pastei de wasabi poate irita căile nazale, însă o astfel de iritaţie trece relativ repede, spre deosebire cu cea provocată de ardeiul iute.
Cu toate acestea, condimentul s-a dovedit foarte benefic pentru organism, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, care ajută la prevenirea şi tratarea diverselor infecţii sau leziuni, prin reducerea inflamaţiilor şi durerilor.
Efect anticancerigen
Izotiocianații, substanţe active anticancerigene, se regăsesc şi în compoziţia rădăcinii wasabi.
Puternice şi asemănătoare cu substanţele active din broccoli, varză, hrean, muştar şi ridiche, aceste substanţe activează enzimele din ficat, al căror rol constă în detoxifierea organismului de factorii care produc boala canceroasă.
Unde se găseşte
Wasabi se găseşte sub formă de pastă în magazinele şi restaurantele cu specific japonez.
Pentru a beneficia de toate proprietăţile nutritive, este foarte important ca pasta să fie 100% naturală, ţinând cont de faptul că pe piaţă se găsesc substitute ale preparatului, obţinute din muştar, hrean şi coloranţi alimentari.
Cu toate acestea, în magazinele din ţară, pasta wasabi se găseşte greu, însă poate fi achiziţionată sub formă de pulbere, care, combinată cu apă, formează o pastă groasă, verzuie. De asemenea, wasabi mai poate fi găsit şi sub forma unei paste ambalate în tuburi.
Hreanul japonez Wasabi are ô „perioada” de. Max 15 minute in care dezvolta toate binefacerile! Se rade proaspat, ça Hreanul romanesc. Costa enorm si se gaseste foarte Rar, proaspat, in Europa. Tôt ce e sub forma de pasta, la borcan etc sunt surogate!
So what’s wrong cu hreanul romanesc???