Gustoase şi aromate, florile de salcâm sunt folosite în zeci de tratamente de către terapeuţi.
În scop terapeutic, se folosesc atât florile de salcâm românesc clasic, cât şi cele de salcâm japonez. Sunt la îndemâna tuturor şi ‘’ascund’’ nenumărate beneficii pentru sănătate.
Ambele pot fi folosite la prepararea vinului terapeutic din flori de salcâm, un adjuvant preţios într-o gamă variată de afecţiuni şi boli.
Salcâmul obişnuit (Robinia pseudoacacia)
Florile, cu un miros plăcut şi gust dulceag, se culeg în lunile mai-iunie. Conţin flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, substanţe care au efect benefic asupra organismului.
Salcâmul japonez (Sophora japonica)
Se utilizează bobocii florali nedesfăcuţi, imaturi, de culoare galben-verzuie, fără miros şi cu gust slab amar (se găsesc şi în magazinele naturiste). Se taie inflorescenţa cu ajutorul foarfecelui, apoi se desprind bobocii de pe axul inflorescenţei.
Florile de salcâm japonez sunt bogate în rutozid sau vitamina P naturală – recomandată în caz de hemoragii, căci măreşte rezistenţa vaselor capilare, scăzându-le permeabilitatea.
Vin terapeutic din flori de salcâm
La prepararea reţetei, se foloseşte un singur tip de flori de salcâm (obişnuit sau japonez), uscate şi mărunţite (nu foarte tare).
- Într-un litru de vin alb, natural, adus până aproape de fierbere (nu se fierbe!), se adaugă 1 cană de flori de salcâm. Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Tratamentele cu vin de salcâm diferă în funcţie de stadiul bolii:
- 5 zile în faza acută
- 8-10 zile dacă afecţiunea este subacută
- 30 de zile în bolile cronice.
Tratamente cu vin de salcâm obişnuit
- Boli ale aparatului digestiv: gastrite, ulcer gastric, colici şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree, constipaţie
- Migrene de cauze necunoscute
- Boli ale aparatului respirator: faringite, laringite, traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
- Boli artrozice: gonartroză, spondiloză
Tratamente cu vin de salcâm japonez
- Hemoragii cauzate de fragilitatea capilarelor (purpură)
- Boli ale aparatului respirator – hemoptizii (sânge în spută)
- Accidente vasculare în boală hipertensivă
- Afecţiuni oftalmice: hemoragii retiniene, retinopatii vasculare, edeme palpebrale, keratoconjunctivită
- Boli infecţioase însoţite de creşterea permeabilităţii capilare
- Boli ale aparatului renal (nefrite).