Vinul de măceșe, o licoare medicinală cu proprietăți terapeutice incontestabile, este indicat împotriva afecțiunilor aparatului digestive, stărilor de nervozitate, anemiei, reumatismului și îmbunătățirea sistemului imunitar.
Proprietățile terapeutice ale vinului medicinal din măceșe au fost descoperite și apreciate încă din antichitate, iar medicina modernă ține să confirme aceste efecte benefice asupra stării generale de sănătate.
Excelentă băutură tonică
Conținutul bogat de vitamine și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier), taninuri și acizi organici recomandă acest vin medicinal pentru creșterea rezistenței organismului la infecții, precum și pentru ȋmbunătățirea poftei de mâncare.
Vinul din măceșe, cu un gust dulce – acrișor și o nuanță de culoarea chihlimbarului, este considerat o excepțională băutură tonică, recomandată în afecțiuni ale tractului gastro – intestinal, boli de nervi, dereglări de metabolism sau boli de inimă.
Vin de măceșe - Rețetă
Ingrediente
3 kg. fructe proaspete sau 2 kg. fructe uscate, 3 kg. zahăr, 8 litri apă, 100 gr. boabe de struguri proaspeți sau stafide, 20 gr. drojdie
Mod de preparare
Se vor folosi fructele culese după primul îngheț, care se vor spăla bine, se vor zdrobi și se vor adăuga într-un recipient din sticlă. În cazul fructelor uscate se va tăia fiecare boabă pe jumătate.
1. Separat, într-un vas emailat, se va prepara un sirop, din zahăr (2 kg.) și apă; se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 5 minute, amestecând continuu
2. După ce siropul s-a răcorit, acesta se toarnă peste măceșe, după care se adaugă stafidele sau strugurii, iar la final, drojdia
3. Se amestecă totul foarte bine, acoperind recipientul cu un tifon în mai multe straturi; preparatul se va așeza într-un loc întunecos și călduros (la temperature de 18 – 25 grade), lăsându-se la fermentat timp de 4 – 5 zile
4. După această perioadă, băutura va da semne de fermentație (miros acrișor, spumă, șuierat); se toarnă într-un recipient nou și curat, se acoperă cu un capac în care se va introduce un furtun de fermentație: un capăt al furtunului va fi pus deasupra lichidului, în damigeana cu fructe, iar celălalt capăt va fi pus într-un borcan umplut pe jumătate cu apă; furtunul va fi folosit pentru eliminarea dioxidului de carbon rezultat în urma fermentației
5. Recipientul se așează într-un loc întunecos, cu o temperatură situată între 18 – 25 de grade Celsius; atenție! – în timpul fermentației, este necesară menținerea unei temperaturi constante
6. După 7 zile, se adaugă și restul zahărului (1 kg.), se amestecă bine, continuând cu procesul de fermentare
7. După o perioadă de 4 – 6 săptămâni, pe fundul vasului va putea fi observat un sediment, iar lichidul va deveni mai limpede; aceasta înseamnă că fermentația activă a luat sfârșit, moment în care se trece la următorul pas
8. Cu ajutorul furtunului, băutura se depozitează (se ‘’trage’’) în recipient curate, fără a agita borcanul
9. Vasul se acoperă cu un capac și se pune într-un loc mai răcoros, cu temperaturi situate între 10 – 16 grade
10. După 2 sau 3 luni, vinul se strecoară din nou, se toarnă în sticle curate, după care se poate consuma
Se vor obține 5 – 6 litri de vin, de 11 – 14 grade; se păstrează într-un loc răcoros, pe o perioadă de maximum 2 ani
Mod de administrare
Se vor administra câte 80 – 100 ml. de vin de măceșe, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, fără restricții de timp.
Eu cred că mai benefic este cu miere. Zahărul, fie el brut, este prea mult. Multumesc
Nu mai mult de 100gr!
Recipiente din plastic se pot folosii doar pentru fermentare ?
Un remediu bun pentru imunitate !
Atenție!
Au o aciditate foarte mare,nu se folosesc de cei cu gastrită și plobeme cu stomacul. Iar dacă se adaugă și zahăr? ” bombă pt cei cu DIABET „
Da, foarte, foarte mult zahar !
Eu stiu ca vinul pelin, de macese sau din alte poame care se preteaza, se face introducand fructele in vin de tara, curat, sec si, eventual indulcit cu stevia reubadiana !!!!
ZAHĂR? MULȚUMESC, NU@
„gr.” înseamnă grămezi?! 100 grămezi de boabe de struguri, 20 de grămezi de drojdie?! Prescurtarea pentu gram este „g”…Oricum, drojdia e de prisos dacă mai pui zahăr…