Vinul de măceşe este o băutură medicinală cu un gust foarte plăcut la gust, care se poate folosi în tratamentul multor boli.
Preparatele terapeutice din măceşe sunt indicate în prevenirea şi tratarea răcelilor, a gripei, la bolnavii cu hipovi-taminozã, la cei aflaţi în convalescență, ca tonic şi stimulent general, în afecţiunile vasculare pentru menţinerea elasticităţii capilarelor sanguine.
Elementul valoros al mãceselor este acidul ascorbic (vitamina C), însă fructele mai conţin cantitãţi importante de carotenoizi, vitaminele B1, B2, PP şi K.
Paleta de ingrediente bioactive din măceşe este completată de substanţe glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ale beta-sitosterolului, etc.
Vinul de măceşe este un medicament natural redutabil, cu numeroase aplicaţii terapeutice. Se prepară foarte uşor, urmând indicaţiile de mai jos:
Vin de măceşe – Reţetă
Mod de preparare
Peste 50 grame (4 linguri) măceşe uscate, fără seminţe şi mărunţite groscior, se toarnă 1 litru de vin roşu, adus la punctul de fierbere.
Recipientul se închide, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După acest interval de timp, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, după care se lasă la decantat, alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului.
Se completează cu vin roşu, până la 1 litru, şi se păstrează în flacoane de culoare brună.
Termen de valabilitate:
- 1 an, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade;
- în cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal de măceşe se va păstra la frigider.
Mod de administrare
De regulă, se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă, în mod regulat.
Vinul de măceşe este indicat în tratamentul intern pentru:
♣ Boli ale aparatului cardio-vascular – insuficiente cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală
♣ Boli ale aparatului circulator periferic – varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate
♣ Boli ale aparatului respirator – traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii
♣ Boli virale din sezonul rece – răceală, gripă, guturai: în perioada sezonului rece este bine să se bea câte 1 păhărel de vin de măceşe de minimum 3 ori pe săptămână; în fazele de început ale acestor boli virale, se beau câte 200 ml. vin de măceşe fiert, de 2 ori pe zi.
♣ Boli anemice
♣ Boli ale aparatului digestiv – balonări şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree: câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
♣ Boli ale bilei – colici biliare: cei predispuşi a face frecvent colici biliare vor consuma câte 50 ml, înainte de mesele principale bogate în grăsimi.
♣ Boli ale aparatului uro-genital – cistite, pielite
♣ Boli metabolice şi endocrine – diabet zaharat, afecţiunile tiroidei (alături de medicaţia alopată specifică)
♣ Bolile pielii (dermatologice) – provocate de insuficiența secreției de hormoni glucocorticoizi: câte 50 ml, de 2 ori pe zi, alături de tratamentele clasice prescrise.
♣ Boli neurologice – cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative
♣ Boli ORL – amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
♣ Boli oncologice – pentru prevenirea diferitelor forme de cancer se administrează câte 50 ml. de vin, după masa de seară.
♣ Bolile vârstnicului – ateroscleroză, demenţă senilă: câte un păhărel de 50 ml, zilnic.
♣ Afecţiuni ale aparatului osteo-articular – artroze, spondiloze, coxartroze: 50 ml, de 2 ori pe zi.
♣ Afecţiuni oftalmologice – manifestate prin tulburări circulatorii la nivelul ochiului
♣ Lipsa poftei de mâncare: 50 ml. vin din măceşe, băut înainte de mesele principale, pentru declanşarea apetitului.