Cătina (Hipophae rhamnoides) este un remediu natural cu numeroase aplicaţii terapeutice, ideal pentru fortificarea sistemului imunitar, în special, în sezonul rece ‘’presărat’’ cu răceli şi gripe.
Cătina este foarte bogată în vitamina C, având de 2 ori mai mult decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât citricele.
Din compoziţia catinei nu lipsesc vitaminele E, K,F,P, complexul B, carotenoidele, mineralele şi oligoelementele, acizii graşi polinesaturați, uleiurile, serotonina, uleiurile volatile, flavonoidele, pectinele, taninurile, aminoacizii, enzimele, fitosterolii.
Vin terapeutic de cătină – Reţetă
La prepararea vinului de cătină se vor folosi fructele uscate, deoarece fructele proaspete conţin apă şi diluează foarte mult vinul obţinut.
Ingrediente
4 linguri cu fructe de cătină uscate, zdrobite sau măcinate groscior
1 litru de vin roşu natural
Metodă de preparare
Vinul roşu (1 litru) se aduce până la fierbere, după care se îndepărtează de pe foc. În lichid se adaugă cătina uscată. Se lasă totul la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi, în toată această perioadă.
După cele 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat pentru încă 6 zile, separandu-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se completează cu vin până la 1 litru.
Se păstrează în flacoane de culoare brună, în frider. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile.
Vin de cătină – Utilizări terapeutice
Imunomodulator: se administrează 50 ml. de vin pe zi, 20 de zile pe lună, timp de 3 luni
Bolile vasului aparatului cardiac: se iau 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
Boli ale aparatului respirator (bronşite, traheite): se iau 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
Bolile sezonului rece (răceală, gripă, guturai): în fazele de început al bolilor, se administrează câte 200 ml vin fiert de cătină, de 2 ori pe zi
Convalescenţă după boli cronice: se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
Boli toxiinfecţioase (din diferite cauze): se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
Anemii feriprive: se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi
Sindrom hemoragipar ce însoţeşte bolile aparatului circulator periferic : pentru tratarea varicelor, flebitelor, hemoroizilor, fragilitate capilară, se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
Afecţiuni oculare: alături de medicaţia alopată specifică acestor boli, se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă
Boli de piele: pentru tratarea bolilor de piele provocate de insuficienţa secreţiei de hormoni glucorticoizi, se bea câte 100 ml. de vin, în fiecare zi.
Boli neurologice: pentru alungarea cefaleelor, migrenelor, accidentelor vasculare şi distoniilor neurovegetative, , se iau câte 2 linguri de vin, de 2 ori, după masă.
Stări de stres: ȋn caz de efort fizic şi intelectual intens, se recomandă administrarea a 50 ml. de vin, seară, înainte de culcare.
Afecţiuni ale aparatului osteo-articular: pentru că vinul de cătină întăreşte aparatul osteo-articular, se vor administra 50 ml. de vin, de 2 ori pe zi.
Deja luam de o saptamana:) impreuna cu miere merisoare si afine