Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

VARZA DE BRUXELLES şi beneficiile sale pentru sănătate

Brussels sprouts are renowned for their nutrition as well as their sweet, nutty flavor. (Photo courtesy Fotolia/TNS)

Înrudită cu varza şi cu broccoli, varza de Bruxelles conţine glucozinolați – compuşi funcţionali care ajută la reducerea inflamațiilor şi la detoxifierea substanţelor ce cauzează cancerul.

Pentru beneficii extraordinare asupra sănătăţii, se consumă minimum o cană sau o  jumătate de cană cu varză de Bruxelles, de 2 – 3 ori pe săptămână, în timp ce, pentru prevenirea cancerului, specialiştii recomandă consumul legumei de 4 – 5 ori pe săptămână.

Disponibilă pe tot parcursul anului, varza de Bruxelles poate constituie o adevărată sursă de sănătate:

Ajută la detoxifierea organismului

Prin nutrienţii continuti şi aportul mare de antioxidanţi, varza de Bruxelles contribuie la detoxifierea organismului.

Studiile au arătat că în urma consumului de preparate din varză de Bruxelles radicalii liberi sunt eliminați înainte de a afecta ADN-ul, care devine mai stabil în interiorul celulelor albe. Dat fiind faptul că toate bolile şi afecţiunile sunt interconectate, odată cu procesul de detoxificare a organismului, scade şi riscul apariţiei cancerului, îndeosebi a celui de vezică.

Prin proprietăţile sale antioxidante, această legumă combate efectele nocive ale toxinelor din mediu, medicamentelor administrate în cantitate mare şi ale stresului cronic.

Previne apariţia inflamaţiilor în organism

Asemenea stresului oxidativ cronic, inflamaţia cronică din organism reprezintă şi un factor de risc pentru numeroase tipuri de cancer.

Prin intermediul unei varietăţi de beneficii nutriţionale, varza de Bruxelles ajută la prevenirea inflamaţiei cronice. Glucozinolații pe care îi conţine participă la reglarea sistemului antiinflamatoriu din corp, prevenind inflamaţia. Glucobrasicina, un tip de glucozinolați, se poate transforma într-un compus antiinflamatoriu ce poate funcţiona la nivel genetic – în acest mod se poate preveni răspunsul inflamatoriu din timp.

Susţine sănătatea digestivă

O cană cu varză de Bruxelles conţine 4 grame de fibre, motiv petru care aceste ‘’mingiuţe’’ reprezintă un real ajutor natural pentru sistemul digestiv.

varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles, antioxidanta

Pe lângă beneficiile aduse de fibrele din a sa compoziţie, leguma mai conţine sulforafan, substanţă ce contribuie la protejarea sănătăţii stomacului, împiedicând dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (responsabilă de cele mai multe ori de apariţia cancerului gastric) şi fixarea acesteia pe pereţii stomacului.

Aduce beneficii cardiovasculare

Alimentaţia ce conţine varză de Bruxelles duce şi la beneficii prin suportul inimii. Consumată regulat, această legumă reduce riscul apariţiei infarctului de miocard, cardiopatiei ischemice şi aterosclerozei.

Datorită capacităţii sale antiinflamatorii, leguma aduce beneficii cardiovasculare, dat fiind faptul că o inflamație în organism poate afecta vasele de sânge şi implicit, circulaţia sanguină, ceea ce creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. A fost demonstrat faptul că izotiocianatul (TIC) sulforafan, derivat din glucorafanină, previne şi chiar stopează deteriorarea vaselor de sânge.

Gătită la aburi, varza de Bruxelles  ajută şi la reducerea colesterolului ‘’rău’’.

Previne problemele glandei tiroide

Un studiu recent realizat pe un grup de adulţi sănătoşi, informează că varza de Bruxelles, consumată zilnic (142 gr.), pe o perioadă de 4 săptămâni consecutive, are un impact pozitiv asupra funcţiei tiroidiene.

În urma cercetărilor realizate în acest sens s-a ajuns la concluzia că o alimentaţie bogată în legume crucifere aduce beneficii extraordinare pentru sănătate, varza de Bruxelles fiind un aliment ideal pentru prevenirea problemelor glandei tiroide.

În prezent, se desfăşoară cercetări promiţătoare în ceea ce priveşte beneficiile verzei de Bruxelles asupra bolii Crohn, bolii inflamatorii intestinale, sindromului colonului iritabil, rezistenţei la insulină, sindromului metabolic, obezităţii, artritei reumatoide, diabetului de tip II şi colitei ulceroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *