Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Un Miracol Numit Afine – Cele Mai Bogate în Antioxidanţi

Mai bogate în antioxidanţi decât oricare alt fruct sau legume proaspete, afinele impresionează prin numeroasele virtuţi terapeutice, substanţele valoroase pe care le conţin aducând numeroase beneficii asupra sănătăţii, prevenind şi tratând boli grave, printre care şi cancerul.

Afinele, aliment – medicament

Lista acţiunilor terapeutice ale afinelor impresionează prin mărime, cât şi prin efectul puternic al acestui aliment – medicament.

Bogate în vitamina C, fibre, vitaminelele K, E şi extrem de mulţi fotonutrienți, afinele sunt o inestimabilă sursă de sănătate.

La fel de bogate şi în substanţe fitochimice, precum acizi fenolici, proantocianide, antocianine (pigmenţii care dau nuanţa albăstruie fructului), dar şi flavonoide, acid elagic – o component naturală care inhibă creşterea tumorilor.

Cura cu afine

Pentru a obţine efectele terapeutice, sunt recomandate afinele de cultură autohtone, mult mai preţioase şi sănătoase decât cele importate la caserolă.

Se vor consuma doar fructele proaspete sau cele uscate la temperaturi scăzute, întrucât doar în acestea se găsesc substanţele vindecătoare (efectele antioxidante puternice). Şi afinele congelate deţin proprietăţi vindecătoare, însă într-o măsură mai mică, în timp ce fructele preparate termic nu oferă efecte terapeutice.

Pentru prevenirea bolilor, porţia zilnică minimă recomandată de nutriţionişti este de 150 de grame. Pe de altă parte, pentru vindecarea anumitor afecţiuni, este necesară stabilirea unui anumit interval de timp de administrare, după cum urmează:

Adjuvant în cancerul ovarian

Afinele previn şi combat boala canceroasă cu această localizare. Chempferolul, o flavonoidă prezentă în cantităţi mari în fructe, este foarte activă, încetinind evoluția bolii şi îmbunătăţind starea generală.

♣ Se consumă câte 300 gr. de afine proaspete, zilnic, pe o perioada cât mai lungă de timp.

Adjuvant în cancerul intestinal

Consumul de afine inhibă proliferarea cancerului de colon, inducând moartea programată a celulelor canceroase (apoptoza).

♣ Ca adjuvant, se administrează câte 300 gr. de afine proaspete, zilnic, pe o perioadă cât mai îndelungată.

De regulă, cura cu afine durează minimum 7 zile şi maximum 1 lună, în funcţie de perioada în care găsim fructele proaspete (3 – 4 săptămâni).

Colesterol şi trigliceride mărite

Consumate zilnic, fructele asigura mai bine de 50% din doza zilnică necesară de fibre alimentare pentru organism, reducând nivelul colesterolului ai al trigliceridelor din sânge. Un consum frecvent (de câteva săptămâni) şi în cantităţi mari de affne ajută la o scădere a colesterolului total şi a colesterolului negativ în medie cu peste 10%.

♣ Se consumă zilnic o jumătate de kilogram de fructe, timp de câteva săptămâni.

Gută

Cură cu afine mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi, eliminându-le prin urină. Răreşte şi elimină crizele de gută, redând aspectul normal şi mobilitatea articulaţiilor afectate.

♣ Se consumă câte 300 gr. de fructe proaspete, zilnic, pe o perioadă de minimum 30 de zile.

afine
Afinele Detin Efecte Antioxidante Puternice

Reumatism

Pigmenţii prezenţi în afine (şi mure) le transformă printre cele mai bine antireumatice, conform unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea de Medicină Harvard.

♣ Cura cu afine (sau mure) este recomandată pentru tratarea artritei reumatoide, artrozei, bolilor reumatice în general, şi constă în consumul zilnic a 300 gr. fructe, minimum 4 săptămâni.

Adjuvant în diabet

Cura cu afine previne bolile cardiovasculare, principala complicaţie a diabeticului, şi ajută la stabilizarea valorilor glicemiei.

♣ Se consumă câte 300 gr. de fructe, zilnic, pe o perioada cât mai lungă de timp.

Oboseală oculară

Pigmenţii care dau culoare albastru – închis afinelor menţin acuitatea vizuală, protejând ochii de afecţiuni precum cataractă sau glaucom, mărind, totodată, acuitatea vederii pe timp de noapte.

♣ Se consumă câte 15 – 20 gr. de fructe, zilnic, în cure de minimum 6 săptămâni.

Tulburări de memorie

Aceeaşi pigmenţi  ai afinelor îmbunătăţesc şi memoria, stimulând-o.

♣ Pentru îmbunătăţirea capacităţii cognitive se consumă câte 200 gr. fructe proaspete pe zi, sau câte 15 gr. de pulbere uscată, zilnic (când nu se mai găsesc fructe proaspete), pe o perioadă de 40 – 60 de zile.

Adjuvant contra varicelor şi hemoroizilor

Substanţele antioxidante din fructe împiedică formarea hemoroizilor şi varicelor, îmbunătăţind circulaţia venoasă şi vindecând într-un timp scurt echimozele produse de către fragilitatea capilară. Următorul tratament este un bun adjuvant şi pentru ulcerele varicoase:

♣ Se consumă câte 3 – 4 pahare  de macerat la rece, în fiecare zi, cu minimum 15 minute înaintea mesei, timp de minimum 4 săptămâni.

Macerat la rece: într-o cană de 250 ml. se adaugă 3 linguriţe de pulbere de afine uscate, restul completându-se cu apă caldă (nu mai caldă de 40 de grade C). Preparatul se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de 8 ore. Se consumă nefiltrat, înghiţind şi resturile de fructe depuse pe fundul cănii, pentru că sunt foarte bogate în princii active. Se îndulceşte cu miere lichidă.

Constipaţie şi diaree

Fibrele, enzimele şi acizii organici accelerează tranzitul intestinal, curăţind colonul de reziduuri.

♣ Împotriva constipaţiei, se consumă câte 300 gr. fructe, zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol, cât mai mult timp

♣ În cazul diareei se consumă minimum 10 gr. de afine uscate, zilnic.

Infecţie urinară

Acţiunea antibacteriană prezentă atât în fructele, cât şi frunzele afinului, acționează puternic împotriva E. Coli, principala cauză pentru majoritatea cistitelor. Fructele deţin efecte cicatrizante şi protective asupra epiteliilor reno – urinare, afectate de infecţie.

♣ Se consumă câte 250 gr. fructe proaspete, zilnic, pe o perioadă de minimum 2 săptămâni. În sezonul rece se consumă câte 1 litru de macerat la rece, în fiecare zi.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *