Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

ULEIUL DE DOVLEAC are efecte vermifuge puternice

Obţinut prin presarea la rece a seminţelor de dovleac, uleiul sintetizează toate elementele biologic active conţinute de sămânţă, deţinând un rol important în alimentaţie, îndeosebi în alcătuirea unei diete echilibrate şi sănătoase.

Uleiul de dovleac obţinut prin presare la rece din seminţe crude, este diocromatic, ceea ce înseamnă că are două culori în acelaşi timp: roşu (culoare dată de caroten) şi verde (culoare dată de clorofilă).

Bogat în substanţe nutritive

Uleiul din seminţe de dovleac, consumat ca atare sau adăugat în salate, sosuri, paste, supă sau diverse mâncăruri, fără a fi preparat termic, este un complex de multivitamine.

Conţine carotinoide, flavonoide, fosfolipide, acizi graşi polinesaturați şi monosaturați, tocoferoli, Omega 3, Omega 6 şi Omega 9. Deţine cantităţi impresionante de vitamina F, fiind o sursă bună de  vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele D, E şi K.

Pe lângă mineralele conţinute – zinc, calciu, magneziu, seleniu – uleiul din seminţe de dovleac este bogat în triptofan, substanţă ce ajută la combaterea stresului şi a insomniei.

Deparazitare internă

Asemenea seminţelor, uleiul rezultat prin presarea lor are efect antiseptic şi antiparazitar, fiind folosit ca tratament (efecte vermifuge puternice) împotriva paraziţilor intestinali.

♣ Se amestecă bine 2 linguriţe de sâmburi de lămâie uscaţi şi pisaţi cu 2 linguri de ulei de dovleac. O linguriţă din acest amestec se ia dimineaţa, pe stomacul gol, după care se bea puţin suc proaspăt de lămâie (combate senzaţia de vomă uşoară). După 30 de minute de la prima administrare, se ia o linguriţă de ulei de ricin (laxativ natural) diluată în 2 linguri de ulei de dovleac. Tratamentul contra viermilor intestinali (tenie, ascarizi) se va urma pe o perioadă de 7 zile la rând. După o pauză, se poate repeta.

Scăderea colesterolului

Fitosterolii din uleiul de seminţe de dovleac scad nivelul colesterolului „rău”, prin diminuarea absorbției lui în urma unei mese bogate în lipide, scăzând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

♣ Se introduce în alimentaţie pe cât mai des uleiul de dovleac, folosit la prepararea salatelor, sosurilor sau diferitelor preparate, neprelucrate termic.

ulei de dovleac
Uleiul de dovleac, bogat in substante nutritive

Colită de fermentaţie

Colita de fermentaţie, o afecţiune a tubului digestiv, poate fi tratată cu uleiul din seminţe de dovleac, datorită compoziţiei sale bogată în acizi cu rol benefic asupra sistemului digestiv.

♣ Astfel, se prepară o salată din 2 morcovi cruzi de mărime medie, peste care se adaugă 2 linguriţe de ulei de dovleac şi sucul proaspăt stors de la o jumătate de lămâie. Se consumă înainte de fiecare masă, timp de 2 săptămâni. În toată această perioadă nu se consumă carne sau hrană foarte bogată în proteine.

Prostatită

Prostatita, boală inflamatorie a prostatei – organ ce produce cea mai mare parte a lichidului seminal – urmată de dureri de intensitate crescută, poate fi tratată cu uleiul din seminţe de dovleac (reface elasticitatea prostatei). Poate fi utilizat indiferent de vârstă, consumat ca atare sau în asociere cu medicaţia prescrisă de medic, fiind un remediu de intensitate medie, cu efecte foarte bune pe termen lung.

♣ Se ia câte o linguriţă de ulei de dovleac, pe stomacul gol, între mese, de 3 ori pe zi.

Precauţii

Pentru că este sensibil la lumină, uleiul de dovleac presat la rece trebuie păstrat într-un loc întunecat şi răcoros (15 – 20 grade Celsius).

De la deschidere, este recomandat să se consume într-un interval de 45 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *