Pulberea de coada-calului (Equisetum arvense) este un leac de excepţie, cunoscut şi folosit din timpuri imemoriale.
Planta, extrem de bogată în minerale, consolidează oasele şi dinţii, protejează inima şi vasele de sânge, fiind un excelent stimulent şi dezinfectant pentru aparatul urinar.
În scop terapeutic, se folosesc părţile aeriene ale plantei, care se recoltează şi se usucă în timpul verii, sau care se pot găsi şi în magazinele cu profil naturist.
Cum se obţine pulberea din plantă
Se obţine prin măcinarea plantei uscate cât mai fin, cu râşniţa electrică de cafea. Se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic.
Se administrează pe stomacul gol, fiind foarte eficientă şi bine tolerată de organism în tratamentele de lungă durată.
De regulă, se ia câte o jumătate de linguriţă – o linguriţă rasă, de 3-4 ori pe zi, în cure cu o durată de până la 3 luni, urmate de 30-45 de zile de pauză, pentru a da timp organismului să elimine eventualul exces de siliciu.
Are efecte deosebite în:
Hipertensiune, arterioscleroză
Cura cu pulbere de coada-calului scade tensiunea arterială, împiedicând oxidarea colesterolului pe pereţii vaselor sanguine. Se previne, astfel, formarea plăcilor de aterom şi obturarea vaselor de sânge. Tratamentul cu pulbere de coada-calului este foarte eficient şi în bolile de inimă (datorită conţinutului ridicat de potasiu).
♣ Se administrează câte 2-3 linguriţe de pulbere pe zi, în cure de 2-3 luni.
Hiperaciditate gastrică, ulcer
Planta este un minunat antiacid, având şi proprietăţi cicatrizante foarte bune.
♣ Se ia 1 linguriţă rasă de pulbere de Coada-calului, pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi, în cure de 3 luni.
Diabet de tip II
În urma unui studiu pe pacienţi umani, diagnosticaţi cu diabet de tip II, s-a ajuns la concluzia că şi o singură doză de coada-calului determină o scădere semnificativă a glicemiei, la doar 90 – 120 de minute după ingerare.
♣ Se administrează câte 1 linguriţă de pulbere, cu 10 minute înainte de fiecare masă, în cure de 4 săptămâni.
Adjuvant în tuberculoză
Asocierea între iarba de coada-calului cu frunze şi rădăcină de urzică măruntă (Urtica urens) şi frunze de pătlagină (Plantago major) dă naştere unuia dintre cele mai puternice remedii contra tuberculozei pulmonare.
Amestecul întăreşte imunitatea organismului pe ansamblu (reduce transpiraţiile nocturne, îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare).
♣ Cele trei plante se macină cu râşniţa electrică de cafea; se amestecă în proporţii egale. Din acest amestec se iau câte 6 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, în cure de 3 luni.
Fracturi, osteoporoză
Coada-calului este bogată în săruri de calciu şi magneziu, ajutând oasele fracturate să se sudeze de 1,5 până la 2 ori mai repede. Remediul este recomandat şi în osteoporoză, mai ales în combinaţie cu lemnul-dulce.
♣ Se iau, 4 linguriţe de pulbere, pe stomacul gol, cu 5-10 minute înainte de masă, în cure de 2-3 luni.
Incontinenţă urinară
Planta previne pierderile nocturne de urină, inclusiv a celor asociate unor infecţii reno-urinare cronicizate sau alterării unor funcţii cognitive, odată cu vârsta (însă nu şi cele foarte avansate).
♣ Se iau câte 8-12 gr, zilnic, în cure de lungă durată, de 2-3 luni.
Bronşite, pneumonie
Coada-calului are efecte antiseptice, mai ales antibacteriene, ajutând la refacerea rapidă a ţesuturilor distruse de infecţii. Este un remediu foarte eficient atunci când boala deja s-a instalat sau tinde să se cronicizeze.
♣ Se ia câte 1 linguriţă de pulbere, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, minimum 1 lună.
Precauţii
Planta nu va fi administrată concomitent cu suplimentele care conţin vitamina B1 (îi inhibă absorbţia). După curele de 3 luni, trebuie respectată pauza de 30-45 de zile.
combinata cu miere si luata zilnic face minuni.
Benefic pentru functia renală și nu numai .