Ceaiul de dafin (Laurus nobilis) are o mulţime de virtuţi terapeutice, fiind unul dintre cele mai eficiente şi la îndemână leacuri.
Condiment şi medicament, dafinul nu ar trebui să lipsească din nici o casă. Pe lângă rolul său în bucătărie, această plantă aromatică este totodată un leac puternic, care, administrat corect, poate face minuni pentru sănătate.
Una dintre cele mai simple modalităţi de a beneficia de proprietăţile sale terapeutice este ceaiul, ale cărui utilizări interne şi externe sunt cu totul excepţionale.
Iată şi unele dintre cele mai importante reţete şi tratamente cu ceai de dafin, care ne pot fi oricând de ajutor:
Ceai pentru bronşită
Frunzele de dafin acţionează ca un expectorant, având astfel un efect deosebit în vindecarea bronşitei.
♣ O linguriţă de frunze de dafin zdrobite se amestecă cu 1 linguriţă de frunze de salvie şi 1 linguriţă de eucalipt. Peste amestec se toarnă 500 ml. apă şi se lasă totul să fiarbă, acoperit, timp de 10 minute, la foc domol. Se consumă călduţ, câte 2 linguri, la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.
Ceai pentru diabet zaharat
Ceaiul de dafin este foarte bun pentru reglarea zahărului în sânge, îndeosebi în fazele incipiente.
Infuzie:
Peste 10 frunze de dafin şi 2 linguriţe de seminţe de pătlagină, se toarnă 600 ml. apă clocotită. Vasul se înveleşte cu un material călduros şi se lasă astfel timp de 3 ore. Se strecoară şi se consumă 150-200 ml, dimineaţa, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori în timpul zilei, împărţit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă.
Decoct:
Peste 15 frunze de dafin rupte mărunt şi 1 lingură rădăcină de brusture tocată se toarnă 300 ml. apă rece (se foloseşte un vas emailat). După primul clocot, lichidul se mai lasă pe foc slab timp de 5 minute, apoi se infuzează timp de 4 ore (în termos sau acoperit cu un material călduros). Se strecoară, iar lichidul se consumă în timpul zilei, călduţ, cu înghiţituri mici.
♣ În ambele cazuri, se ţin cure de 3 zile, cu pauze de 10 zile. Dozele administrate se corectează în funcţie de rezultatele zilnice ale nivelului de glicemie: când valorile sunt în jur de 180-230 de unităţi, se beau 200 ml. dimineaţa, iar după scăderea valorilor la 130-150 de unităţi doza se micşorează la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, după care urmează o pauză obligatorie de 4 săptămâni.
Ceai pentru ficat mărit
Într-un litru de apă pus pe foc se adaugă 30 frunze de dafin tocate mărunt, câte un sfert de linguriţă de seminţe de mărar, ţelină, urzică şi pătrunjel. Se lasă să fiarbă pe foc mic, până când nivelul apei scade la jumătate, iar abia după răcire lichidul se strecoară. Se amestecă cu 10 linguri de miere şi se păstrează la frigider.
♣ Se administrează câte 100-150 ml, călduţ, o dată pe zi, înainte de culcare, în cură de până la 3 luni, cu mici pauze după fiecare lună.
Ceai pentru imunitate scăzută
Peste 10 gr. frunze de dafin rupte în bucăţi mici se toarnă 300 ml. apă fierbinte. Se aduce totul până la fierbere şi se mai lasă pe foc încă 5 minute. Se toarnă într-un termos, se lasă la infuzat timp de 3 ore, apoi se strecoară. Infuzia se prepară zilnic şi se consumă proaspătă.
♣ Se consumă câte 1 lingură, cu înghiţituri mici, pe tot parcursul zilei. Se ţin cure de 3 zile, cu pauză de 2 săptămâni între ele.
Ceai pentru gripă şi bronşită
Peste coaja de la o portocală (foarte bine spălată în prealabil) şi 4 frunze de dafin se toarnă 1 litru de apă. Se lasă la macerat timp de 4 ore, apoi se filtrează.
♣ Se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize (în loc de apă), pentru scăderea febrei, eliminarea durerilor de cap şi refacere rapidă.
Decoct pentru hemoroizi
Într-un litru de apă se fierb 10-12 frunze de dafin, timp de 5 minute. Se lasă la infuzat până când temperatura coboară la 38 de grade, apoi se strecoară.
♣ Se fac băi de şezut, până la răcirea decoctului. Procedura se repetă de 3-4 ori pe săptămână.
Ceai pentru transpiraţia picioarelor
Contra transpiraţiei excesive a picioarelor, se prepară o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin şi 10 frunze de stejar într-un litru de apă fierbinte.
♣ Se strecoară şi apoi se face o baie caldă timp de 25 minute, zilnic.
Ceai pentru varice
În 2 litri de apă fiartă (luată de pe foc) se adaugă o mână de muşeţel, o mână de mentă şi o mână de foi de dafin. Când ceaiul este puţin călduţ se adaugă 1 vârf de lingură de bicarbonat de sodiu.
♣ Cu aceste lichid filtrat se spală zonele afectate de varice, zilnic.
Contraindicaţii
Dafinul este contraindicat femeilor ȋnsǎrcinate (planta poate provoca avort spontan) şi femeilor care alǎpteazǎ.