Ceaiul de măceşe (Rosa canina) este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale, datorită conţinutului său bogat în substanţe benefice pentru organism.
Măceşele sunt o adevărată comoară a medicinei naturiste.
Sunt foarte bogate în vitamina C, provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K şi acid nicotinic, precum şi în alte substanţe benefice pentru organism – acid citric, cupru, crom, mangan, acizi organici sau uleiuri esenţiale.
Infuzie de măceşe – Reţetă
Într-un sfert de litru de apă se pun 3-6 linguri de pulbere de măceşe (fără seminţe), şi se lasă la macerat timp de 8-10 ore, după care lichidul se filtrează.
Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un sfert de litru de apă, timp de 2 minute, după care se lasă la răcit. În final, cele două extracte se amestecă, obţinându-se aproximativ jumătate de litru de infuzie combinată.
Previne reumatismul
Fiind o adevărată colecţie de substanţe antioxidante şi antiinflamatoare, măceşele împiedică degradarea finelor cartilaje din articulaţii, contribuind la menţinerea elasticităţii membrelor şi a coloanei vertebrale. În plus, cura cu ceai de măceşe făcută la schimbarea anotimpurilor (toamnă-iarnă) creşte rezistenţa organismului la frig, împiedicând apariţia crizelor reumatice.
♣ Se consumă câte o jumătate de litru de ceai, zilnic, în cură de 1 lună.
Tratează constipaţia
Măceşele conţin acizi pectici, care au un efect laxativ de intensitate medie, ajutând la normalizarea florei intestinale şi ȋmbunătățind tranzitul intestinal.
♣ Se consumă câte o jumătate de litru de ceai, dimineaţa, pe stomacul gol, îndulcit cu miere de mană. Se administrează până la vindecare.
Ajutor împotriva obezităţii
Studiile făcute de medicii japonezi de la Universitatea de Medicină din Osaka, sub îndrumarea doctorului Kiyofumi Ninomiya, arată că măceşele sunt de un real ajutor împotriva supraponderabilităţii, obezităţii.
Potrivit experţilor, administrarea extractului apos conduce la o reducere a colesterolului şi a zahărului din sânge, inhibând procesul de depunere de rezerve de energie în corp, sub forma ţesutului adipos în exces.
Totodată, extractul apos de măceşe îmbunătăţeşte eliminarea unor substanţe toxice din organism (acidul uric), măreşte tonusul psihic şi fizic, fiind de un deosebit ajutor în exerciţiile fizice – principalul mijloc de pierdere a kilogramelor în plus.
♣ Se consumă câte 1 litru de ceai pe zi, în cură de 45 de zile.
Ameliorează spondiloza anchilozantă
Cercetătorii danezi au descoperit în măceşe galactolipidă, o substanţă activă, cu un extraordinar efect antiinflamator asupra finelor cartilagii dintre discurile coloanei vertebrale. Administrată regulat, această substanţă reduce inflamația şi durerea, ȋmbunătățeşte flexibilitatea coloanei vertebrale afectate de spondiloza anchilozantă. În plus, flavonoidele, vitaminele şi alte substanţe antioxidante din compoziţia măceşelor împiedică procese degenerative de la nivelul ţesuturilor articulare.
♣ Se consumă câte o jumătate de litru de ceai (cu tot cu pulpă), pe stomacul gol, în cură de 3-4 luni.
Combate efectele nocive ale antibioticelor
Cura cu ceai de măceşe îmbunătăţeşte imunitatea (afectată de curele repetate cu antibiotice), previne reacţiile alergice la aceste medicamente şi reface flora intestinală. Important este şi faptul că tratamentul cu măceşe, corelat cu cel cu antibiotice, ajută la eliminarea mult mai rapidă a infecţiilor bacteriene.
♣ Se bea câte o jumătate de litru pe zi de ceai, în timpul administrării antibioticelor de sinteză şi încă o perioadă de 10 zile după terminarea acestui tratament.
Contraindicaţii
Preparatele pe bază de măceşe nu sunt recomandate în sarcină şi alăptare.