Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Tratamente externe cu DOVLEAC, mai puţin cunoscute

Dovleacul (Cucurbita maxima), cunoscut ca aliment şi ca leac, a devenit leguma vedetă a toamnei.

Pe lângă tratamentele interne, remediile farmaceutice cu dovleac pot fi foarte valoroase în aplicaţiile/tratamentele externe.

Ulei de dovleac

Uleiul terapeutic de dovleac obţinut în casă se recomandă ca emolient pentru pielea sănătoasă. Se foloseşte extern, cu precădere în bolile dermatologice.

• În 100 ml. ulei de floarea-soarelui se adaugă 2 linguri de seminţe de dovleac, crude. Se lasă să fiarbă împreună, timp de câteva minute, pe un vas cu aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.

Mască de frumuseţe cu dovleac

Are efecte spectaculoase pentru tenul obosit şi fardat zilnic.

• Se fierbe miezul de dovleac în apă şi se transformă apoi în pastă/piure. Pasta omogenă se aplică pe faţă şi se lasă pentru câteva minute. Se foloseşte seara, înainte de culcare.

• Contra acneei, punctelor negre pe faţă: pielea feței se freacă de 2-3 ori pe zi cu un cubuleţ decupat din dovleac crud. Se lasă timp de 10 minute şi se spală cu apă rece. Sau se pune la congelator suc de dovleac şi se procedează în acelaşi mod.

Felii de dovleac

Dovleacul are  proprietăţi hemostatice, vindecând tăieturile, zgârieturile însoţite de sângerări.

• Se aplică felii subţiri de dovleac pe locul afectat şi se lasă să acţioneze cel puţin 10 minute.

Dovleacul, leac nesperat pentru afectiuni comune

Decoct din seminţe de dovleac

Se foloseşte în bolile cavităţii bucale: afte, gingivite, sângerări gingivale.

• Se iau 4 linguri de seminţe de dovleac nedecojite, se zdrobesc şi se fierb la foc mic timp de 5 minute, în 500 ml. apă, într-un vas, de preferinţă din inox sau emailat. După 10 minute, decoctul se filtrează prin tifon sau vată medicinală umectată. Se clăteşte gura, înainte de folosirea unor badijonaje, cu acest decoct.

Suc de dovleac

Pansamentul cu pulpă sau suc de dovleac se întrebuinţează în mastopatie, cazuri de eczeme, arsuri, licheni, erupţii.

• Pulpa de dovleac tocat sau sucul se aplică pe locul bolnav, de 4 ori pe zi, pentru 30-40 de minute (o bucată de tifon steril, împăturit, se îmbibă cu suc de dovleac proaspăt stors şi se aplică pe locul afectat).

Codiţe de dovleac

Codiţele uscate de dovleac alungă durerile de dinţi.

• Codiţele uscate se toacă mărunt, se macină cu râşnița de cafea şi se confecţionează o ţigară. Se fumează fără ca fumul să ajungă în plămâni. Se ţine câteva secunde în gură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *