Turmericul (Curcuma longa) este o plantă originară din Asia Meridională, înrudit cu ghimbirul, fiind utilizat de-a lungul timpului ca şi condiment, remediu vindecător şi colorant textil.
În prezent, există peste 6.000 de studii ştiinţifice care demonstrează că turmericul poate înlocui cu succes multe medicamente.
Supranumit ” Şofranul Orientului”, turmericul, obţinut din rădăcina plantei de Curcuma, este un ingredient cu o aromă piperată, dulce şi amară în acelaşi timp şi cu un uşor parfum care duce cu gândul la ghimbir.
Prezintă 150 de activităţi potenţial terapeutice, printre care şi proprietăţi anticancerigene.
Unde îl găsim şi cum îl consumăm
Turmericul poate fi găsit la orice Plafar, magazin naturist şi la aproape orice magazin alimentar. Este indicat să alegem turmericul cultivat ecologic, deoarece acest lucru ne va oferi siguranţă că planta nu a fost iradiată.
Poate fi utilizat la o varietate de reţete culinare: sosuri, dressing-uri pentru salate, vinegretă, supe, băuturi naturale, ceaiuri, etc.
Turmericul este disponibil sub formă de pudră, capsule, extract lichid sau tinctură. Dozele zilnice recomandate şi considerate a fi sigure sunt următoarele:
• Rădăcină: 1,5 – 3 gr. pe zi
• Rădăcină uscată, sub formă de pudră: 1 – 3 gr. pe zi
• Pudră standardizată de curcuma: 400 – 600 mg. de 3 ori pe zi
• Extract lichid (1:1): 30 – 90 picături pe zi
• Tinctură (1:2): 15 – 30 picături de 4 ori pe zi (2)
Cum îl putem absorbi mai bine
Există câteva indicaţii cu privire la unele asocieri în aşa fel încât curcuma din turmeric (substanţa activă cu o puternică acţiune antioxidantă, anticancerigenă) să fie mai bine asimilată de corp.
Pentru că este solubil în grăsime, este bine că turmericul să fie administrat împreună cu avocado, o lingură de măsline, de in sau cocos.
De asemenea, specialiştii susţin că bromelaina şi piperul negru ajută curcuma să treacă mai uşor prin stomac în intestinul subţire, după care în sânge.
O modalitate de a creşte foarte mult biodisponibilitatea curcuminei este aceea de a fierbe apa la care adăugăm aproximativ 1 linguriţă de pulbere de turmeric, lăsând totul să fiarbă timp de 10-12 minute.
Cum îl mai putem introduce în alimentaţie
Cea mai simplă modalitate de a introduce turmericul în alimentaţie constă în prepararea unui amestec foarte sănătos şi care este absorbit cu uşurinţă de organism.
Pentru aceasta, amestecaţi o jumătate de linguriţă de pudră de turmeric cu 1 linguriţă de ulei de măsline, cu 1 vârf de cuţit de piper negru proaspăt măcinat şi un strop de miere naturală. Îl puteţi adăuga în supe, salate, vinegretă, etc.
Motivele pentru a-l folosi în dieta zilnică
♣ Întăreşte sistemul imunitar, antistres
♣ Previne şi combate cancerul (puternic efect antioxidant), în special cel de prostată, cancerul de colon, cancerul pulmonar, de tiroidă, de sân şi reduce riscul dezvoltării leucemiei
♣ Opreşte creşterea de noi vase de sânge din tumori
♣ Protejează ficatul (agent de detoxifiere natural al ficatului)
♣ Susţine sănătatea rinichilor (previne formarea pietrelor la rinichi)
♣ Reduce inflamaţiile asociate multor afecţiuni grave
♣ Asigură protecţie împotriva bolilor neurovegetative (Alzheimer, Parkinson, demenţă senilă)
♣ Protejează inima – previne oxidarea colesterolului şi implicit, atacul de cord sau accidentele vasculare cerebrale
♣ Alină durerile specifice bolilor articulare reumatoidale
♣ Vindecă indigestia (meteorism, balonare)
♣ Ajută la menţinerea unui sistem digestiv sănătos
♣ Este util în diabet – stabilizează nivelul glicemiei, având efecte hipoglicemice
♣ Ajută sistemul osos şi ligamentele
♣ Ajută la sănătatea sistemul de reproducere feminin
♣ Luptă împotriva fibrozei chistice (o afecţiune gravă ce atacă plămânii)
♣ Este foarte bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intestinului (boala Crohn sau colite ulcerative)
♣ Vindecă anemia, răceala, gripa şi durerile în gât
♣ Creşte efectele unor medicamente chimice şi reduce efectele lor adverse
♣ Ajută la arderea grăsimilor din metabolism şi menţine controlul greutăţii
♣ Este un agent natural antiseptic şi antibaterian util în dezinfectarea tăieturilor şi arsurilor
♣ Accelerează vindecarea rănilor şi ajută la remodelarea pielii deterioarate
♣ Poate ajuta la tratarea psoriazisului.
Contraindicaţii
Consumat în cantităţi mari şi pe termen lung, turmericul poate cauza tulburări gastrice, deshidratare şi constipaţie. Trebuie evitat de persoanele care suferă de calculi biliari (persoanele cu litiază biliară, dacă pietrele sunt mai mari de 4 mm), icter, hepatită acută, hipoglicemie (se foloseşte în cantităţi mici) sau ulcer stomacal. Pentru că are efect de purificare şi subţiere a sângelui, este contraindicat cu 2 săptămâni înainte de intervenţii chirurgicale, precum şi persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante, femeilor însărcinate şi care alăptează.