În prezent, multe afecţiuni beneficiază de terapie complementară cu preparate din flori de gălbenele (Calendula officinalis).
Gălbenelele înfloresc din luna mai până în septembrie, bucurându-se de o reputaţie internaţională, datorită calităţilor cicatrizante, antispastice şi antiinflamatoare.
Este indicat ca pentru preparatele din gălbenele să se folosească doar florile portocalii, cele galbene fiind lipsite de vreun efect terapeutic.
Iată şi câteva preparate pe bază de gălbenele, foarte eficiente pentru tratarea şi vindecarea afecţiunilor dermatologice, care pot fi obţinute în casă:
Tinctură de gălbenele
Tinctura de gălbenele este un excelent dezinfectant în tratamentul infecţiilor, inflamaţiilor şi leziunilor pielii. Cea mai potrivită modalitate de extragere a substanţelor antiseptice, cicatrizante şi antiinflamatoare prezente în gălbenele constă în folosirea alcoolului.
Mod de preparare
Într-un borcan se adaugă 20 de linguri de pulbere de flori de gălbenele, peste care se toarnă 500 ml. (2 căni) de alcool alimentar de 70 de grade.
Borcanul se închide ermetic şi se păstrează într-un loc călduros, timp de 2 săptămâni, după care se filtrează. Tinctura obţinută se păstrează în sticluţe închise la culoare.
Administrare
În tratamentul infecţiilor, inflamaţiilor şi leziunilor pielii, se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de 4 ori pe zi, până la vindecare.
Extern, tinctura de gălbenele se foloseşte prin adăugarea unei linguriţe (de tinctură) la o ceaşcă de apă. Cu acest lichid se fac tamponări locale în urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate de cauze diverse, răni de gravitate mică şi medie, contuzii, vânătăi, ulcer varicos, răni care se vindecă greu, infecţii cu ciuperci parazite – se aplică comprese cu tinctură de gălbenele pe locul afectat, timp de o oră, de 2 ori pe zi (după – amiaza şi seara), până la vindecarea completă.
Cu tinctură de gălbenele – o linguriţă de tinctură la o ceaşcă de apă călduţă – se pot face şi gargarisme pentru boli ale cavităţii bucale – afte, gingivite, stomatite, abcese dentare.
Ulei de gălbenele
Se adaugă 10 linguri de flori de gălbenele uscate şi mărunţite în jumătate de litru de ulei de măsline, de samburi de struguri sau de susan. Se lasă la macerat, la soare, timp de 2 săptămâni, după care se filtrează.
Se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, la loc întunecos şi răcoros.
Utilizare
Uleiul din flori de gălbenele poate fi aplicat sub formă de comprese terapeutice în arsurile solare, arsurile termice sau cele provocate de radioterapie, după ce zona afectată a fost tamponată cu spirt medicinal.
Poate fi folosit ca cicatrizant, în diferite ulcere (varicos), plăgi infectate sau ca antiinflamator în degerături.
Unguent de gălbenele
Acest unguent de gălbenele poate fi folosit în aproape toate bolile dermatologice.
Mod de preparare
Într-un vas emailat sau din inox se adaugă 100 ml. de tinctură de gălbenele obţinută după metodă prezentată mai sus, care se evaporă la foc mic, până la obţinerea unui extract siropos, de consistenţa mierii de albine.
Cât preparatul este încă cald, se adaugă 50 gr. untură topită obţinută din slănină de porc, 30 gr. margarină şi aproximativ 10 ml. ulei de floarea – soarelui. Vasul se îndepărtează de pe foc, continuându-se omogenizarea, până la răcire.
Foarte bine de ştiut este că un unguent de calitate superioară poate fi obţinut prin înlocuirea a 10 gr. din cantitatea de margarină cu 10 gr. de lanolină – se poate procura din farmaciile care deţin un laborator.
Utilizare
Unguentul de gălbenele reduce leziunile pielii supuse radioterapiei, după intervenţii chirurgicale (se fac 3 aplicaţii pe zi).
Este recomandat pentru vindecarea completă (aplicat pe termen lung) ulcerului varicos, rănilor care se vindecă greu.
Poate fi folosit de femeile care alăptează, pentru prevenirea apariţia crăpăturilor şi a inflamaţiilor sânilor, a infecţiei sfârcurilor, ameliorând eventualele dureri de sâni ce apar în timpul alăptării. În acest caz, se ung âcu unguent de gălbenele, în special zona areolei mamare, după fiecare alăptare. Un tratament simplu, cu o valoare mare.
Aplicat de 2 ori pe zi, crema sau unguentul de gălbenele combate depigmentările – ajută la recăpătarea pigmentaţiei normale.