Tinctura de cătină este un remediu natural ideal pentru fortificarea sistemului imunitar.
Cătina ne stă la dispoziţie începând cu luna septembrie, până dă îngheţul, care poate fi în luna noiembrie.
Fructele sunt de culoare galben-portocaliu cu o sămânţă tare, iar gustul este acru-astringent.
Recoltarea şi uscare fructelor de cătină
Fructele de cătină se recoltează la coacerea deplină (septembrie-noiembrie). Crenguţele încărcate cu fructe vor fi mai întâi desprinse prin tăiere de pe trunchi.
Uscarea fructelor de cătină se face direct pe ramuri, la temperaturi de 40-50 de grade Celsius, pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură, ori în cuptorul aragazului, cu uşa întredeschisă. Uscarea durează până când fructul de cătină capătă aspectul şi consistenţa unei stafide.
Randamentul la uscare este de 5:1 – din 500 gr. fructe proaspete se obţin 100 gr. fructe uscate.
Tinctură din fructe de cătină
Mod de preparare
În 100 ml. alcool alimentar de 70 de grade, sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, se pun 20 grame fructe de cătină uscate şi măcinate groscior, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi.
După această perioadă, tinctura se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Partea limpede se trece uşor într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Tinctura astfel obţinută se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării.
Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, flaconul se agită înainte de utilizare.
Administrare
Se administrează 30 picături, diluate în ceai sau apă, cu 15 minute înainte de masă, de 2 ori pe zi, în cură de 3 săptămâni. După o pauză de 1 săptămână, se mai poate urma o cură de 3 luni (la nevoie).
Utilizări terapeutice
- Creşterea imunităţii organismului în diferite boli virale sau consumptive, boli epuizante pentru organism
- Sensibilitate scăzută la infecţii
- Convalescenţă
- Alergii
- Boli hepatice
- Afecţiuni oculare
- Boli toxiinfecţioase de cauze diverse
- Anemii feriprive
- Sindromul hemoragipar, datorat fragilităţii vasculare
- Stări de stres, efort fizic şi intelectual intens
- Depresie
- Anxietate.
Tinctură din scoarţă de cătină
Scoarţa de pe ramurile care rămân după culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cuţit. Sau se folosesc ramurile cu tot cu scoarţă. Scoarţa se lasă la uscat vreme de 2 săptămâni şi apoi se macină cu râşniţa electrică – se obţine astfel un praf gri-albicios.
Mod de preparare
Într-o sticlă cu 250 ml. alcool alimentar de 70-80 de grade se pun 7 linguri de praf de coajă. Se lasă la macerat timp de 15 zile, agitând des, după care se strecoară.
Utilizări terapeutice
Bolile splinei – se combină 1 parte de tinctură de scoarţă de cătină cu 3 părţi de suc de fructe de cătină; din acest preparat slab alcoolizat se ia câte 1 lingură, de 4 ori pe zi, în cure de minimum 60 de zile.
Extern – se diluează în funcţie de toleranţă şi se aplică pe răni, ca cicatrizant.