Tinctura de coada-calului (Equisetum arvense) este uşor asimilată de către organism, iar efectele apar la scurt timp.
Găsim tinctură de coada-calului în magazinele cu profil naturist, însă o putem prepara şi acasă, după următoarea reţetă:
Tinctură de coada-calului
- Mod de preparare
Se adaugă într-un borcan 20 de linguri cu pulbere de coada-calului (părţi aeriene). Peste plantă se toarnă 2 căni (în total 500 ml.) de alcool alimentar de 50 de grade.
Se închide borcanul ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.
- Administrare
Se administrează câte 1 linguriţă diluată în puţină apă (100 ml.), de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei. Se ţin cure de maximum 3 luni, urmate de 30-45 de zile de pauză.
Bine de ştiut
După diluare, concentraţia de alcool scade la un nivel de concentraţie homeopatică şi nu comportă contraindicaţii legate de toxicitatea acestui produs asupra celulei hepatice.
Acţiune
– diuretică, remineralizantă (favorizează refacerea structurii osoase în osteoporoză şi stimulează formarea calusului osos în fracturi), antiinflamatorie, antispastică, de stimulare a sintezei de colagen, uşor hemostatică.
Indicaţii terapeutice
Tinctura de coada-calului asigură aportul de substanţe bioactive în suplimentarea dietei pentru efecte benefice în:
- fracturi osoase;
- edem posttraumatic;
- osteoporoză, artroze, adjuvant în bolile reumatismale;
- pentru protejarea articulaţiilor şi tendoanelor în cursul efortului fizic la sportivi, crampe musculare;
- infecţii urinare recidivante;
- enurezis nocturn;
- litiază renală;
- anemii post hemoragice;
- anemie feriprivă;
- diateze hemoragice şi hemoragiilor (epistaxis, menometroragii, rectoragii, sângerări oculte gastro-intestinale, hematurie);
- hemoroizi;
- menopauză;
- litiază biliară;
- fragilitatea unghiilor, părului.
Uz extern
♣ Tinctura de coada-calului ajută la reducerea durerilor de la nivelul articulațiilor: se aplică sub formă de comprese cu tinctură, care se menţin la locul afectat timp de 1-3 ore.
♣ Tinctura de coada-calului este eficientă în menţinerea sănătăţii scalpului şi combate căderea părului: se fricționează pielea capului cu tinctură, de 2-3 ori pe săptămână.
♣ Pentru reducerea transpiraţiei abundente: se fac spălături locale cu soluţia diluată, obţinută prin adăugarea a 1-2 linguriţe de tinctură în 100 ml. de apă (jumătate de pahar).
Precauţii, contraindicaţii
Tinctura de coada-calului este contraindicată în sarcină şi alăptare. Nu se administrează concomitent cu suplimentele care conţin vitamina B1, deoarece inhibă absorbţia acesteia.