Tinctura de ardei iute este un antiinfecţios pentru zona gâtului, un antitusiv, un hipertermiant (determină creşterea temperaturii corpului) şi un stimulent digestiv redutabil.
Un astfel de medicament natural nu ar trebui să ne lipsească din casă. Pe lângă faptul că se prepară uşor, tinctura de ardei iute are o eficienţă terapeutică deosebită.
Intern, este antiseptic foarte bun pentru zona gâtului şi a căilor respiratorii superioare, antitusiv puternic şi cu efect foarte rapid carminativ bun, stimulent al secreţiilor gastrice.
Tinctură de ardei iute – Reţetă
Această reţetă valorifică bine potenţialul terapeutic al seminţelor, care altfel nu pot fi consumate.
Mod de preparare
Pentru tinctură, se folosesc ardeii proaspeți foarte iuţi (de preferinţă, roşii), care trebuie gustaţi înainte (obligatoriu!).
Se iau 30 gr. de ardei proaspeţi foarte iuţi, se toacă fin, apoi se pun într-un borcan. Peste ei se toarnă jumătate de pahar (100 ml.) de apă şi altă jumătate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade.
Borcanul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează. Tinctura obţinută se trage în sticluţe mici, închise la culoare.
Administrare
De regulă, se iau câte 30-50 de picături, în miere sau în apă, de 3-6 ori pe zi. Se fac cure de câte 1-3 luni, urmate de 1 lună de pauză.
Dureri de gât (faringită), guturai (rinită acută), infecţii gripale în general
Tinctura de ardei iute stimulează puternic circulaţia sanguină la nivelul gâtului, al nasului şi al sinusurilor, activând în acelaşi timp imunitatea locală. Vitamina A şi licopenul din ardeiul iute de culoare roşie menţin sănătatea epiteliilor de la nivelul nasului, gâtului, arborelui bronşic – aceste epitelii fiind că o barieră în faţa infecţiilor gripale.
♣ Se iau câte 30 de picături de tinctură de ardei, diluată în puţină apă, de 4-6 ori pe zi.
Indigestie
Tinctura de ardei iute stimulează producţia de sucuri gastrice şi îmbunătăţeşte peristaltismul gastro-intestinal. Totodată, îmbunătăţeşte absorbţia substanţelor nutritive. Un astfel de tratament simplu este recomandat persoanelor cu „digestia leneşă”, fiind foarte util inclusiv persoanelor în vârstă care se confruntă cu această problemă. Îmbunătăţeşte digestia prin stimularea secreției gastrice, reduce balonarea, ajută la eliminarea organismelor dăunătoare din tubul digestiv.
♣ Se administrează câte 3-5 linguriţe de tinctură diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură în 100 ml. apă) de 3 ori pe zi, în timpul mesei.
Migrenă
Anumite substanţe conţinute de ardeiul iute intervin în procesul neurochimic de transmitere a durerii, blocând parţial influxurile nervoase care ne dau senzaţia de durere de cap şi de greaţă.
♣ Se administrează 50 de picături de tinctură de ardei iute, în jumătate de pahar de ceai verde cu suc de lămâie, câte o doză la jumătate de oră, însă nu mai mult de 6 doze pe zi.
Sensibilitate la frig
Tinctura de ardei iute este utilă în cazul extremităţilor reci, prin îmbunătăţirea circulaţiei periferice.
♣ Se ia ½ linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de 1-2 ori pe zi.
Alcoolism
Produsul este recomandat şi pentru dezobişnuire de consumul de alcool.
♣ Se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100 ml. de apă (jumătate de pahar), de 5-6 ori pe zi (atunci când apare dorinţa de a consuma alcool), asociat cu tinctură de pedicuță şi comprimate sau ceai de sunătoare (administrate de 4 ori pe zi), în cure de 6-8 săptămâni.
Anorexie (creşte pofta de mâncare) şi gastrită hipoacidă
♣ Se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100 ml. de apă (jumătate de pahar), de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Precauţii şi contraindicaţii
Produsul este contraindicat în caz de: sarcină, alăptare, fisuri anale, fistule anale, hemoroizi sângerânzi, intervenţii chirurgicale recente pe tubul digestiv, colon iritabil, ca de altfel, în timpul episoadelor febrile severe.
În cazurile de gastrită sau de ulcer (gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal), se va administra cu prudenţă, mai ales în timpul crizelor (la unii pacienţi poate duce la vindecări miraculoase, dar la alţi pacienţi, cu alte predispoziţii constituţionale, poate agrava aceste afecţiuni).
Nu se administrează persoanelor care iau anticoagulante, copiilor sub 12 ani.