Potrivit cercetătorilor, perioada de neutralizare totală a alcoolului este de două săptămâni.
De aceea, chiar şi 2-3 ‘’chefuri‘’pe lună sunt suficiente ca o persoană să fie permanent sub influenţa etanolului.
Alcoolul rămâne cel mai mult timp în creier, astfel că sistemul nervos se restabileşte cel mai greu, în 12-20 de zile, chiar şi după un simplu pahar de vin.
Alcoolul şi creierul nu sunt deloc compatibile
Consumul constant şi excesiv de alcool favorizează formarea cheagurilor care astupă capilarele din creier.
Drept urmare, porţiunea de creier din jurul capilarului blocat suferă de insuficiență de hrană şi oxigen. Se dezvoltă ischemia cerebrală şi în doar 3-7 minute celulele nervoase mor.
Un astfel de proces distructiv duce în timp la dereglări ale somnului, depresie, agresivitate şi, în final, la demenţă alcoolică.
Ardeiul iute provoacă aversiune faţă de alcool
Pentru tratarea alcoolismului, se recomandă tinctura de ardei iute, un leac străvechi cu reale efecte.Se adaugă în băutura preferată a persoanei afectate de alcool.
Pe lângă faptul că substanţele din ardeiul iute vor da băuturii un gust uşor neplăcut, ele vor reduce dorinţa de a mai consuma alcool, provocând chiar şi aversiune faţă de acesta.
Iată şi reţeta acestui elixir, veche de altfel, descoperită într-un manuscris vechi de peste două secole:
Tinctură de ardei iute
- Mod de preparare
Ardeii iuţi se usucă la temperaturi de cel mult 35 de grade, după care se mărunţesc până devin o pulbere groscioară.
Într-un recipient de sticlă se adaugă 10 g de pulbere peste care se toarnă 100 ml. alcool alimentar de 70 de grade.
Recipientul se închide ermetic şi se păstrează astfel timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. În final, se filtrează şi se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare.
- Mod de administrare
Se toarnă aproximativ 40 de picături într-un litru din băutura alcoolică pe care persoana afectată de acest viciu obişnuieşte să o consume.
Acest truc reduce dorinţa de a mai consuma alcool, provocând chiar şi aversiune faţă de acesta.
Alte beneficii ale tincturii de ardei iute
Tinctura de ardei iute mai poate fi folosită ca şi adjuvant pentru stimularea secrețiilor gastrice şi îmbunătăţirea digestiei: este recomandată o doză mai mică, de 10-20 de picături, dizolvate în jumătate de pahar cu apă, înainte de fiecare masă.