Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

SUPĂ – CREMĂ de DOVLEAC, cu care să prevenim infecţiile de sezon (rețetă de post)

Supa – cremă de dovleac (Cucurbita maxima) este foarte uşor de preparat şi perfectă pentru zilele friguroase.

Dovleacul are  36 kcalorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de betacaroten, ceea ce îl situează pe locul al doilea, după morcov, în topul vegetalelor care conţin acest antioxidant.

Un alt argument pentru a consuma dovleac în acest sezon constă în faptul că previne infecţiile respiratorii prin vitamina A, sintetizată din betacaroten, cea care participă la formarea anticorpilor.

Supă – cremă de dovleac

Supa – cremă este un mod sănătos de a găti dovleacul.

Ingrediente

  • 1 kilogram de dovleac
  • lapte de soia
  • sare
  • piper
  • ulei presat la rece
  • cimbru
  • ierburi aromate
  • 4 – 5 căţei de usturoi

Mod de preparare

Se spală dovleacul, se usucă cu prosoape de hârtie şi se taie în patru bucăţi, cu tot cu coajă. Bucăţile de dovleac, curăţate de seminţe, se pun într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.

Peste ele se presară puţină sare, piper proaspăt măcinat şi cimbru, după care se stropesc cu uleiul presat la rece. În tavă se pune şi usturoiul, nedecojit.

Supa – crema de dovleac previne infectiile in sezonul rece

Se acoperă tava cu hârtie pentru copt şi se introduce în cuptorul încins la 190 de grade, pentru 30 de minute. După acest interval de timp, se îndepărtează hârtia de copt, iar dovleacul se lasă să se coacă până devine moale. Se scoate tava din cuptor, iar dovleacul se lasă să se răcorească.

Cu ajutorul unei linguri, se scoate miezul dovleacului şi se pune în vasul blenderului. Se adaugă ierburile aromate, miezul usturoiului copt, sare (dacă mai este necesar) şi lapte de soia (în funcţie de consistența dorită.

Se porneşte blenderul şi se pasează totul până la omogenizare. Supa – cremă de dovleac se serveşte fierbinte.

Beneficiile dovleacului copt

Medicina naturistă recomandă dovleacul copt ca remediu în multe afecţiuni. Preparat la cuptor, acesta are efecte benefice în:

  • Obezitate, supraponderalitate
  • Insomnie
  • Afecţiunile ficatului
  • Gută
  • Pietre la rinichi
  • Stres.

Supa de dovleac este un preparat ideal pentru protecţia cardiovasculară. Aceasta se datorează antioxidanţilor şi potasiului din dovleac. Protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar.

Totodată, dovleacul conţine şi substanţe din familia cumarinelor, care inhibă nişte enzime implicate în apariţia cancerului, în special al celui de prostată.

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *