Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cardiovasculară.
Creşterea tensiunii arteriale este periculoasă, întrucât afectează structura şi proprietăţile vaselor de sânge din întregul organism.
Cele mai importante organe afectate sunt creierul, inima şi rinichii. Pentru a evita apariţia complicaţiilor, tensiunea arterială trebuie controlată periodic şi tratată corespunzător.
Sfecla roşie şi hipertensiunea
În medicina naturistă, există foarte multe reţete pentru reglarea tensiunii, în care ingredientul principal este sfecla.
Cercetările au demonstrat că valorile crescute ale tensiunii arteriale, precum şi tensiunea arterială oscilantă, sunt domeniile în care se obţin cele mai rapide şi spectaculoase efecte terapeutice cu sucul de sfeclă roşie.
Mai mult decât atât, Societatea Americană de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei roşii printre recomandările sale pentru prevenirea şi tratarea hipertensiunii arteriale.
Sucul de sfeclă combate hipertensiunea
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare William Harvey din cadrul Universităţii ‘’Queen Mary’’ din Londra au reuşit să demonstreze că sucul de sfeclă roşie poate să scadă tensiunea arterială în doar 24 de ore de la consum, constituind un real tratament pentru cardiaci.
- În timpul experimentului, au fost analizate reacţiile biologice ale pacienţilor care au băut 250 ml. de suc de sfeclă în fiecare zi, comparativ cu starea de sănătate a pacienţilor care au luat tablete de nitrat, substanţa cu efect pozitiv asupra reglării tensiunii arteriale.
Ambele metode au avut acelaşi succes în aducerea tensiunii arteriale la un nivel normal. Acest fapt a condus la concluzia că nitrații naturali din sfecla roşie o fac extrem de eficientă în prevenirea bolilor cardiace.
Cura cu suc de sfeclă
Se consumă, zilnic, 250 ml. suc de sfeclă roşie (sfeclă cu tot cu coajă) obţinut cu storcătorul electric centrifugal, în mai multe reprize. Sucul se poate combina şi cu alte rădăcinoase, precum morcovul, ţelina, pătrunjelul, dar şi varza.
Se începe tratamentul cu 1 lingură de suc de sfeclă pe zi, crescându-se doza treptat, până la cea recomandată. Se ţin cure de 3 săptămâni.
Precauţii, contraindicaţii
Abuzul de suc de sfeclă (peste 400 ml.) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. La doze mari de suc de sfeclă roşie sau la sucul de sfeclă consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greaţă. Supradozajul poate produce tulburări digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism şi hipovitaminoză A. Sfecla este contraindicată în cantităţi mari în litiază renală oxalică.
sfecla rosie la borcan din marchet nu e benefica??
Nu.
tot ce exista la borcan si sticla contine conservanti –
dar dece sa folosesti pe aia din market, veche ,cind la piata o gasesti proaspatasi sucoasa,doar sa o treci prin storcator si sa o bei pe moment.
Prea greu
…Asa este, lenea-i cucoana mare!!! Inseamna ca nu ai nevoie…D-zeu iti da…, dar nu-ti baga si-n traista!