Sucul de sfeclă roșie obținut prin stoarcere este resorbit foarte repede și fără efort în sistemul digestiv, de unde ajunge direct în sânge și apoi în celulele somatice și cerebrale.
Astfel, efectul său vindecător este rapid.
Sucul de sfeclă roșie stimulează menținerea tinereții și elasticității celulelor și pereților vasculari, grăbind în felul acesta procesele de vindecare.
Reguli generale la prepararea și utilizarea sucului
Efectul curativ și regenerator al sucului de sfeclă este cu atât mai intens, cu cât este mai scurt contactul lui cu oxigenul, care produce procese oxidative ce reduc calitatea vitaminelor ingerate.
Sucul trebuie băut imediat după stoarcere, încet, cu ajutorul unui pai.
În funcție de starea sănătății, se beau câte 1-2 pahare pe zi.
Sucul proaspăt de legume se bea pe stomacul gol, cu 20 de minute înaintea unei mese principale, sau – între mese – pentru forță și energie.
Pentru un efect regenerator se poate administra o doză mai mare (minimum 1 pahar dimineața și 1 pahar după-amiază), mai ales în timpul unor afecțiuni acute, sau imediat după aceea.
Efectul curativ al substanțelor din sfecla roșie poate fi potențat combinând sucul de sfeclă roșie cu puțin suc proaspăt de morcovi, de țelină sau de măr.
Pentru vindecare și întinerire, sucul de sfela roșie se poate consuma în combinație cu sucul a 1/2-1 măr.
Suc de sfeclă roșie: efect vindecător
• stimulează funcția ficatului și a fierii (protecția ficatului prin betanină/ colorant vegetal albastru-roșu)
• susține ‘’stabilirea’’ microorganismelor utile pentru sănătate în intestinul subțire și intestinul gros
• are efect antibacterian
• ameliorează respirația celulelor somatice și cerebrale; stimulează, în general, procesele de funcționare și de reglare și elasticitatea și menținerea tinereții celulelor somatice și cerebrale
• stimulează sistemul imunitar
• are o componentă antitermică (scade febra)
• stimulează diureza (eliminarea de urină)
• etanșează vasele sanguine și are un efect antisclerozant
• sporește vitalitatea și ameliorează metabolismul substanței cerebrale
• ajută la regularizarea activității glandei tiroide
• stimulează formarea sângelui.
Precauții
La unele persoane care consumă sfeclă roșie, urina poate căpăta o culoare roșie, fenomen denumit beturie, care nu arată vreo afecțiune sau intoxicație, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă. Abuzul de suc de sfeclă, peste 400 ml, poate duce la o paralizie temporară a corzilor vocale.
Se bea la 3 ore dupa ce a fost extras. Se dilueaza cu apa sau cu suc de morcov. Amestecul de sucuri de fructe cu sucuri de legume nu e indicat a se folosi. E tot ce am aflat referitor la acest subiect. Iar din proprie experienta pot confirma ca produce stari de greata daca bei cantitati mai mari de 50 ml la inceput apoi cresti cantitatea treptat respectand cele ce le am precizat msi sus. Nu stiu de ce nimeni nu face aceste precizari cand recomanda sucul de sfecla.
Nu sunt interese ca sa avem informatii corecte . Ar lipsi comentariile. Medicii ar muri de foame …
Deci se bea dupa trei ore dupa ce a fost facut , va rog sa mi spuneti eu vreau sa incep o cura ,va multumesc anticipat!
Elena Suciu, după ce faci sucul se lasă la frigider între una și trei ore pentru anihilarea unei substanțe care e toxica și nu știu acum sa ti spun cum se numește. Apoi îl completezi cu suc de morcov eventual dacă vrei și alte sucuri a cel de țelină dacă ți face bine și se adaugă apa cel puțin jumătate din cantitatea de suc. Altfel, sucul simplu are concentrația de zahar foarte mare și creste brusc glicemia și faci rău pancreasului. Nu e același lucru o sfecla mâncat coapta sau fiarta în salata, cu sucul de la aceeași sfecla, pt ca la sfecla întreaga intervin fibrele cu rolul lor. Și apoi bei sucul cu un pai dacă nu vrei sa ti colorezi dinții. Pornește cu cantități de la 50 ml pentru câteva zile apoi dublează. Dacă vezi ca ți provoacă greață ajustează cantitatea. Nu te speria dacă se colorează urina. Nu e nici o problema. Cam asta e tot ce ti pot spune dar dacă vrei și ai posibilitatea poate mai găsești și alte informații pe internet. Sănătate multa.
Mi se pare o bazaconie chestia asta cu lasatul 3 ore ca se evapora nu stiu ce substanta.Asta ar insemna prin extensie ca si atunci cand imi fac o salata si pun sfecla cruda rasa ar trebui sa o consum dupa 3 ore.Personal, beau suc de sfecla,morcov si mar de mult timp .Intotdeauna l-am baut imediat ce l-am facut si ma simt foarte bine.Ca e o bazaconie arata si faptul ca informatia e ambigua.Cum adica se lasa intre una si trei ore?In functie de ce ? Si despre ce substanta este vorba ?Cand lansam diverse teorii e bine sa ne si documentam nu doar sa le citim pe net si sa le dam mai departe cu valoare de adevar.
Si eu stiu ca nu se bea imediat …
Eu fac suc din 2 sfecle potrivite , 2 tije de apio, 2 mere verzi , 1 morcov, zeama de la 1/2 lamiie pe care il beau treptat in interval de 1-2 ore . Alternez cu sucuri din plante verzi si e totul in regula . Fac asta de aproape o luna dar am renuntat la paine si carne.
eu de 6 luni il beau juma de sfeclă felină morcov spanac si semințe de in il pun la blender il beau in loc de mic dejun di pana la 12 nu mie foame e minunat
Bună ziua tuturor, sucul de sfeclă roșie proaspăt stors se lasă 2-3 ore la frigider sau îl faceți seara, am citiți în foarte multe locuri că nu e indicat să-l bei imediat….la voi sucul când iese are multă spumă? Eu îl fac cu un storcător lent, azi e a patra zi de când beau sucul de sfeclă nediuat, îmi dă o stare de greață, am aflat de la voi că se poate dilua,, într-adevăr nu se amestecă sucurile de fructe cu legumele, ghimbirul e o excepție!…
Mărul se amestecă cu orice legumă.