Împotriva insomniei, există metode simple care vă pot ajuta să vă liniştiţi şi să vă simţiţi mai puţin obosiţi şi irascibili a doua zi.
Media duratei de somn ar trebui să fie de 7,5 – 8 ore pe zi.
Pentru un somn liniştit, se impune eliminarea indispoziţiei şi a stresului. Aici intervin plantele medicinale, remedii sigure şi mult mai eficiente decât somniferele de sinteză:
Tinctură de valeriană
Valeriana este un somnifer sigur şi eficient. În plus, planta ameliorează simptomele provocate de stres, ca dureri de cap, iritabilitate şi ameţeală. Înlătură dificultatea în a adormi, micşorează semnificativ procentul de treziri nocturne şi favorizează apariţia fazei de somn profund fără vise. Ajută la mărirea perioadei de somn şi îmbunătăţeşte calitatea acestuia.
♣ Se administrează câte 1 linguriţă de tinctură, diluată cu puţină apă, seara, la ora 7, şi apoi înainte de culcare, în tratamente de câte 6 săptămâni (efectele apar după 3 săptămâni).
Tinctură de conuri de hamei
Mai ales în asociere cu valeriana, hameiul este printre cele mai puternice şi sigure medicamente împotriva diferitelor forme de insomnie. Remediu este foarte eficient pentru persoanele care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn agitat şi neodihnitor.
♣ Se amestecă, în proporţii egale, tinctură de conuri de hamei şi de rădăcină de valeriană. Din această combinaţie se iau 1-2 linguriţe, seara, timp de 2 săptămâni.
Pulbere de sunătoare
Sunătoarea măreşte perioada de somn profund fără vise (faza cea mai odihnitoare a somnului), măreşte producţia de melatonină (hormonul somnului odihnitor) şi face trezirea de dimineaţă mai uşoară.
Totodată, îmbunătăţeşte starea de spirit, creşte buna dispoziţie şi ajută la înlăturarea oboselii asociată cu depresii uşoare şi moderate şi stres.
♣ Se administrează 1 linguriţă de pulbere (obţinută prin măcinarea cu râşnița electrică), de 3 ori pe zi. Planta se ţine sub limbă 5 minute, apoi se înghite cu puţină apă. Tratamentul durează 1-3 luni, după care se face o pauză de 2-4 săptămâni.
Extract de passiflora
Extractul de passiflora induce un somn uşor, cu vise clare, cu respiraţie normală, uşoară, şi cu depresie neurologică şi mentală reduse. Elimină simptomele neplăcute de după trezire, precum stările de confuzie mentală, ameţeala, dificultatea în respiraţie, melancolia sau problemele de orientare, aşa cum se întâmplă în cazul celor care iau somnifere artificiale. Este indicat şi pacienţilor anxioşi, care se trezesc din cauza coşmarurilor şi apoi nu mai pot adormi, sau care adorm cu dificultate.
♣ Se administrează câte 500-1000 mg. de extract (se găseşte în farmacii, magazine naturiste), sub formă de capsule, cu jumătate de oră înainte de culcare, în cură de 30 de zile.
Tinctură de mac
Macul se numără printre plantele cu rezultate bune împotriva insomniilor, precum şi a durerilor de cap.
♣ Peste 10 gr. de petale de mac se toarnă 500 ml. de alcool. Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc întunecos şi răcoros, perioadă în care recipientul se agită periodic. Se filtrează. Se administrează câte 15 picături, de 2 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 2 săptămâni.
Precauţii
Aceste remedii din plante nu se administrează în paralel cu medicamente de sinteză.
Sa vedem….