Măceşele (Rosa canina) sunt fructele sălbatice care şi-au câştigat încă din cele mai vechi timpuri titlul de remediu universal pentru tratarea şi prevenirea mai multor afecţiuni.
Măceşele au un conţinut foarte bogat de substanţe importante pentru sănătatea organismului uman, în compoziţia fructelor fiind prezente cantităţi semnificative de vitamina C, vitamina A, P, K, B1 şi B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu şi antoxidanti.
Toate aceste substanţe necesare organismului uman se pot pierde, însă, dacă măceşele sunt preparate incorect. Una dintre cele mai bune variante de preparare a acestor fructe medicinale şi prin care se reuşeşte conservarea la maximum a substanţelor active din componența lor este siropul de măceşe, obţinut astfel:
Sirop de măceşe – Reţetă
Ingrediente
200 gr. pulbere de pulpă de măceşe fără sâmburi (se găseşte la magazinele cu produse naturiste)
800 ml. apă clocotită
500 gr. zahăr brun
Mod de preparare
Peste pulberea de pulpă de măceşe fără sâmburi se toarnă apă clocotită. Compoziţia se lasă la macerat timp de 12 ore, după care se adaugă zahărul brun, amestecând foarte bine.
Amestecul se pune pe foc foarte mic, astfel încât să nu clocotească, după care se pune în borcane mici cu filet, care se sterilizează în cuptor, la o temperatură de maximum 80 de grade Celsius, timp de 40 de minute. Se lasă să se răcească gradat.
Mod de administrare
Din preparatul astfel obţinut se administrează câte 4-6 linguri, în fiecare zi.
Previne bolile de inimă
În pulpa măceşelor se găsesc cantităţi importante de vitamina C, bioflavonoide şi vitamine din complexul B care previn ateroscleroza, ajutând aparatul cardiovascular să se adapteze la condiţiile de stres şi prevenid puseele de hipertensiune.
Bogate în acizi organici (pectici), măceşele reglează şi nivelul colesterolului, alături de fructele păducelului fiind adevărate campioane în prevenirea crizelor de anghină pectorală şi infarct.
Previne debilitatea şi anemia la copiii mici
Siropul de măceşe cu tot cu pulpă este foarte bogat în vitamina C, vitamine din complexul B, fier şi magneziu. Îmbunătăţeşte pofta de mâncare, favorizând dezvoltarea normală a sistemului nervos, prevenind bolile infecţioase, precum şi complicaţiile acestora.
La copiii mici se administrează câte 3-4 linguriţe pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de o pauză de 20 de zile. La sugari, se administrează câte 100-200 ml. infuzie combinată de măceşe pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de alăptare.
Îmbunătăţeşte circulaţia periferică deficitară
Cura cu sirop de măceşe îmbunătăţeşte circulaţia vaselor de sânge de mici dimensiuni, precum şi circulaţia de la nivelulul reţelei fine de vase capilare. Mai mult decât atât, pulpa măceşelor conţine bioflavonoide, al căror rol constă în ȋntărirea pereţilor vaselor de sânge, tratând fragilitatea capilară.
În sezonul rece se iau câte 3-4 linguri pe zi de sirop de măceşe, în cură de 60 de zile.
Combate constipaţia
Acizii pectici din compoziţia măceşelor normalizează flora intestinală şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, efectul laxativ fiind de intensitate medie.
Grăbeşte vindecarea gripei, guturaiului
Administrarea siropului de măceşe încă de la declanşarea gripei sau guturaiului grăbeşte timpul de vindecare.
În plus, organismul face faţă mai bine acceslor de febră, în timp ce efectele secundare ale bolii, precum durerile de cap, durerile musculare şi vertijul, sunt cu mult diminuate.