Siropul de cătină este un adevărat elixir pentru sănătate, deoarece conține substanțe terapeutice de excepție, indispensabile sistemului imunitar, mai ales în perioada plină de boli a iernii.
Cătina este bogată în minerale și cantități însemnate de vitamina C, vitamina A și betacaroten (puternic antioxidant natural). Este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac.
Siropul de cătină preparat în casă este excelent împotriva răcelii și gripei. Siropul de cătină întărește în primul rând capacitatea naturală a organismului, apoi previne complicațiile gripei, prin efectele sale bactericide.
Hrănește organismul, ajutându-l să se apere eficient. Fructul de cătină are proprietăți antibiotice, combătând direct infecțiile bacteriene.
Sirop de cătină
Este un stimulent imunitar rapid, mărește rezistența organismului la accesele de febră, grăbește vindecarea.
Organismul va fi vitaminizat și revigorat foarte repede, iar sistemul imunitar va fi puternic stimulat, ajutând extraordinar de mult atât la vindecarea unor afecțiuni deja existente, dar și la prevenirea multor boli.
Ingrediente
- 500 ml. decoct de cătină
- 500 g miere de tei lichidă
Prepararea decoctului de cătină
Se pun 4 linguri de fructe uscate și mărunțite la 2 cani cu apă (500 ml.). Preparatul se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. La final, se filtrează.
– Acest decoct de cătină se poate administra și ca atare, fiind deosebit de eficient pentru fortificarea întregului organism. Pentru aceasta, se iau 2 linguri pe zi (30 ml.), dimineața și seara, în cură de 3 săptămâni.
Prepararea siropului de cătină
Se amestecă decoctul de cătină (preparat în modul prezentat mai sus, cei 500 ml.) cu mierea de tei lichidă (500 g).
Decoctul cald se toarnă peste miere și se amestecă până la omogenizare. Siropul se transferă în recipiente din sticlă sterilizate și se păstrează în frigider.
Administrare
Se recomandă 5 ml. (1 linguriță), de 3 ori pe zi, pentru copii, și dublu pentru adulți. Consumat cu regularitate, siropul ne ferește de răceală și gripă.
Contraindicații
Preparatele pe bază de cătină nu se administrează în paralel cu medicamente anticoagulante și anti-plachetare, cu medicamente antiinflamatoare. Sunt contraindicate în sarcină, alăptare, pancreatită acută, colecistită acută, astm, alergii. Se consumă cu prudență de către hipertensivi, coronarieni și hipertiroidieni. Nu se consumă cătină cu minimum 2 săptămâni ȋnainte de o operație.