Mai degrabă un amestec de simptome digestive decât o boală propriu-zisă, sindromul de colon iritabil presupune dureri abdominale intense, scaune neregulate și distensie abdominală.
Sindromul de colon iritabil apare la 20% dintre adulți și constă în perturbarea funcției digestive pentru o perioadă de minimum trei luni de zile. Afecțiunea este caracterizată de contracții neregulate ale mușchilor aflați în pereții colonului, care strangulează diametrul și conținutul intestinal.
Urmările sunt perioadele cu cantităţi semnificative de fluide în colon (diaree), care pot alterna cu momente de lipsă a lichidelor din intestine (constipaţie).
Printre cele mai frecvente simptome se numără și senzația de balonare, prezența mucusului în scaun, senzația de defecație incompletă, oboseală, depresie, greață sau cefalee.
Cauzele sindromului de colon iritabil
Cele mai frecvente cauze ale afecțiunii sunt stresul și anxietatea, răspunzătoare de perturbarea mișcării intestinale.
Pe lângă stres și alimentație, alte cauze care pot declanșa simptomele sunt:
♣ Tratamentul antibiotic, care poate perturba flora microbiană intestinală
♣ Consumul excesiv de laxative
♣ Hidratare necorespunzătoare
♣ Cafeina din cafea, ceaiuri sau băuturi răcoritoare
♣ Boli gastrointestinale în antecendente
Prevenții alimentare în cazul sindromului de colon iritabil
Evitați mâncărurile grele, reci, cu chimicale, dulci și uleioase. Pe lângă prăjeli, responsabile de toxicitatea crescută în organism, evitați carnea, grăsimile animale, margarina, produsele lactate sau alimentele bogate în calorii, întrucât, prin declanșarea contracțiilor puternice la nivelul colonului, pot încuraja diareea și durerile abdominale.
Optați pentru alimente bine tolerate digestiv, precum orezul, morcovii fierți, compot de mere, linte, lapte bătut, frunze de pătrunjel, piper negru, rodie, nucșoară sau ghimbir.
Pentru a diminua contracțiile intestinale, mâncați puțin și des, evitând, totodată, zahărul și mierea, în unele cazuri chiar și lactoza din lapte sau fructoza din fructe. Obișnuiți să beți multă apă, îndeosebi în afara meselor, evitând apa carbogazoasă, alcoolul, cafeaua și băuturile care conțin cofeină.
Evitați pe cât mai mult posibil cerealele şi produsele bogate în fibre, care pot încuraja apariția diareei cronice.
Remedii naturiste
♣ Infuzie de fenicul
Infuzați jumătate de linguriță de semințe de fenicul zdrobite într-o cană cu apă clocotită, lăsând la infuzat timp de 10 minute. Strecurați și beți 3 căni pe zi.
♣ Infuzie cu chimen
Adăugați 1-5 grame semințe de chimen într-o cană cu apă clocotită și lăsați la infuzat vreme de 15 minute. Serviți 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.
♣ Ștevia
Sindromul de colon iritabil poate fi tratat cu extract lichid de ştevie, echivalentul a 500 mg – 2 grame de coajă uscată, de 3 ori pe zi.
♣ Infuzie de mentă
Pentru combaterea spasmelor și balonărilor, preparați o infuzie de mentă, dintr-o linguriță cu plantă la 200 ml apă clocotită, lăsată acoperită timp de 10 minute. Beți 3 căni pe zi.
♣ Argilă
Un remediu naturist și eficient contra colonului iritabil este argila, care absoarbe impuritățile și gazele din intestin, reglementează funcția normală a intestinului și reface flora intestinală.
Adăugați o linguriță cu pulbere de argilă într-un pahar cu apă plată, lăsând să se dizolve bine. După ce ați agitat conținutul, beți înainte cu o jumătate de oră de fiecare masă principală.
♣ Usturoi
Remediul cu usturoi fiert este unul vechi și popular în numeroase regiuni ale țării, fiind indicat în infecțiile intestinale, balonări sau flatulență.
Fierbeți câțiva căței de usturoi, scurgeţi apa și pasați. Mâncați pasta cu un gust deosebit înainte de mesele principale.
Le am probat pe toate si tot degeaba???
Noi am avut succes cu Eridiarom