Sfecla roşie cu miere reprezintă o combinaţie extraordinară pentru organism.
Sfecla roşie este bogată în fitonutrienți, are efect antioxidant, antiinflamator şi detoxifiant.
Este o sursă bogată de vitaminele A, B şi C, magneziu, potasiu, fier, calciu, fosfor şi acid folic, conţine carbohidraţi care se transformă în energie pentru organism, şi are puţine calorii.
Combinată cu miere de albine, sfecla roşie se transformă într-un puternic medicament natural, cu efecte pe termen lung.
Iată câteva reţete rapide şi eficiente, uşor de preparat în casă şi de administrat:
Curăţirea sângelui, întărirea imunităţii
Preparatul poate fi consumat şi pentru restabilirea forţelor organismului slăbit după o boală grea.
⇒ Se taie mărunt 500 gr. sfeclă şi 500 gr. morcov, iar peste legume se toarnă apă clocotită cât să le acopere cu 2 degete. Se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. După ce legumele s-au fiert, se adaugă câte 1 cană de stafide şi caise uscate, şi se lasă să mai fiarbă 5 minute. După răcire, preparatul se amestecă cu 2 linguri de miere de albine şi se păstrează într-un loc răcoros pentru 12 ore.
♣ Se consumă câte 100 – 150 gr, de 3 ori pe zi, timp de 1 lună.
Revitalizarea organismului
Vinul tonic din sfeclă este recomandat pentru revitalizarea organismului după intervenţii chirurgicale, chimioterapie şi în timpul tratamentelor de lungă durată.
⇒ Se amestecă în cantităţi egale, câte 250 ml. sucuri de: sfeclă, morcov, ridiche neagră, usturoi, lămâie, miere de albine şi vin roşu dulce. Vinul se păstrează în vase de sticlă, în frigider.
♣ Se administrează câte 50 ml, de 3 ori pe zi. Cantitatea – 1750 ml – reprezintă o cură care se repetă de 5 ori pe an, cu pauze de 3 – 4 săptămâni.
Slăbire
Sucul natural pe bază de suc de sfeclă şi miere este sărac în calorii şi bogat în antioxidanţi şi fibre care ajută în procesul de slăbit.
♣ Se amestecă foarte bine 1 cană (250 ml.) de suc de sfeclă roşie cu 1 lingură miere de albine (până la dizolvare). Băutura se consumă în fiecare dimineaţă, timp de 30 de zile. Nu se depăşeşte doza.
Amigdalită
⇒ Se ia un borcănel de 700 ml. şi se umple cu sfeclă crudă dată pe răzătoare. Se adaugă 2-3 linguri de oţet şi se lasă la macerat vreme de 3 ore, amestecând periodic. După acest interval de timp se stoarce sucul, care se amestecă cu puţină miere de albine lichidă.
♣ Cu lichidul obţinut se face gargară la fiecare 2 ore. Pentru grăbirea vindecării, în pauze, între gargare, se mestecă încet câte o felie de sfeclă crudă.
Bronşită cronică
Următorul preparat ajută şi la vindecarea diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, provocate de răceală, dar şi pentru profilaxia lor.
⇒ Sucul obţinut dintr-un kilogram de sfeclă se amestecă cu 1 kg. miere de albine, 500 ml. vin roşu de casă, 1 pahar de suc de morcov şi 1 kg. de piersici curăţate de sâmburi şi tăiate felii. Se pune totul într-un borcan de sticlă, care se introduce într-un vas cu apă călduţă şi se fierbe timp 10 – 12 minute pe baie de aburi, după primul clocot. Pe parcurs, se amestecă cu o lingură de lemn sterilizată. Se păstrează în frigider.
♣ Se consumă câte 75 gr. de preparat, dimineaţa, pe stomacul gol, după care se mănâncă o bucăţică de unt. Doza obţinută este pentru o singură persoană. Tratamentul se continuă până la terminarea întregii cantităţi.