Semințele de dovleac (bostan) conțin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente și, mai ales, zinc.
Fiind energizante, nu este recomandat, de regulă, să se consume mai mult de 100 de grame de semințe pe zi, în salate de crudităti sau în salată de sfeclă roșie.
Semințele de dovleac scad colesterolul, previn cataracta, țin la distantă osteoporoza, previn cancerul de prostată și combat viermii intestinali.
Totodată, acestea combat simptomele determinate de lipsă de fier și anemie – oboseală, căderea părului și unghiile fragile.
Printre cele mai cunoscute recomandări medicale ale semințelor de dovleac (crude) se numără tratarea prostatitei și a hipertrofiei de prostată și eliminarea viermilor intestinali.
Pentru tratarea prostatitei și a hipertrofiei de prostată
1. se consumă semințe decojite, consumate ca atare, crude, 150-200 g zilnic, în două prize – dimineața și seara;
2. decoct dintr-o lingură de semințe nedecorticate zdrobite la 1 cană (200 ml.) cu apă rece; se fierb timp de 5 minute la foc potrivit; se lasă vasul acoperit 15 minute pentru a se răci, pană când decoctul devine călduț; se bea conținutul a 2-3 căni pe zi, timp îndelungat.
După o cură de 3 zile, se observă efectele pozitive.
Pentru eliminarea viermilor intestinali (tenie, limbrici)
1. se consumă semințe de dovleac, cojite și zdrobite în gură, bine mestecate, în cantități de 150-250 g pentru adulți, 100 g pentru copii de vârstă şcolară, 50 g pentru copii mici; se consumă dimineața, în priză unică, iar după 1-2 ore se ia un purgativ (ulei de ricin, ceai laxativ);
2. se prepară o pastă din 60 g semințe decorticate, pisate, și 20 g miere; se mănancă întreaga cantitate; la un interval de 6 ore se administrează un purgativ; cura durează 5 zile, iar în caz de nereuşită se repetă;
3. se prepară ulei antihelmintic, din 50 g semințe decorticate, 30 ml. ulei de ricin și 1 lingură de miere; din pasta omogenă rezultată se administrează câte un vârf de cuțit sau o jumătate de linguriță din 10 în 10 minute.
Pentru eliminarea limbricilor, oxiurilor, teniei, tricocefalilor
1. se prepară un decoct din 50 g semințe decojite la 1 cană (200 ml.) de apă; se fierb timp de 30 de minute, timp în care apa scade la jumătate; se lasă la răcit și se administrează întreaga cantitate dimineața, pe stomacul gol;
2. se prepară o emulsie din 5 g semințe decojite și pisate la 1 pahar cu apă fiartă și răcită, 50 g sirop de coajă de lămaie sau portocală; se amestecă bine cu o linguriță până la omogenizare, iar întreaga cantitate se ia dimineața, pe stomacul gol, în două prize, la intervale de 5 minute; după aproximativ 3 ore se administrează 2 linguri ulei de ricin; se repetă o dată pe săptămană, până la eliminarea paraziților.
Sunt minunate !