Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Scăpaţi de bolile sezonului rece, cu CHEFIR de casă – un elixir împotriva răcelilor şi durerilor reumatice

Chefirul ne ajută să ne întărim sistemul imunitar şi să facem faţă mai bine agenţilor patogeni care ne asaltează în sezonul rece.

Ţinând cont de faptul că o floră intestinală echilibrată măreşte rezistenţa la îmbolnăviri şi minimizează consecinţele terapiei cu antibiotice, foarte frecventă în acest sezon, chefirul ne ajută să reducem frecvenţa îmbolnăvirilor şi să ne vindecăm mai repede.

Mult mai sănătos şi mai sigur decât cel din comerţ este chefirul preparat în casă, obţinut după o reţetă simplă:

Chefir de casă – Reţetă

Aveţi nevoie de:

o ciupercă a laptelui sănătoasă, ce se poate achiziţiona de pe internet sau de la magazinele specializate; ciuperca este de culoare albă, asemănătoare ca aspect cu bucheţelele de conopidă;

200-250 de mililitri de lapte de vacă cu 3,5% grăsime.

Mod de preparare:

Într-un borcan, peste 2 linguriţe de ciuperca laptelui, turnaţi 200-250 de mililitri de lapte de vacă cu 3,5% grăsime, fiert şi răcit la temperatura camerei.

Acoperiţi recipientul cu un tifon şi lăsaţi-l timp de 24 d ore într-un loc călduros, ferit de lumina soarelui. Pentru a fi mai acrişor şi mai gros, se lasă la fermentat timp de 48 de ore.

După acest interval, conţinutul se strecoară într-un alt borcan, printr-un tifon sau o strecurătoare de plastic (acum, chefirul este bun de băut). Chefirul obţinut se păstrează la frigider, timp de maximum 3 zile.

Îngrijirea ciupercii

Ciuperca (rămasă în sită) se poate refolosi pentru prepararea unei noi porţii. Pentru ca această să nu se îmbolnăvească, este obligatoriu să folosiţi doar ustensile şi recipiente din plastic sau sticlă.

Clătiţi ciuperca sub jet de apă rece, introduceţi-o într-un borcan curat şi turnaţi peste ea lapte, pentru obţinerea unei noi porţii de chefir.

Ciuperca se înmulţeşte pe măsură ce preparaţi chefirul, de fiecare dată mărindu-se, treptat, tot mai mult. Când dimensiunea ei ajunge la aproximativ 5 cm,  o puteţi separă\a în buchetele şi să o folosiţi în mai multe recipiente, sau, de ce nu,  să o oferiţi prietenilor.

Dacă doriţi să faceţi o pauză de chefir, introduceţi ciuperca într-un borcan cu lapte şi conservaţi-o la frigider, timp de 4-5 zile.

chefir
Chefirul intareste sistemul imunitar si grabeste vindecarea

Răceală şi gripă

Într-o jumătate de pahar de chefir adăugaţi 3 linguri de miere şi amestecaţi bine.  Consumaţi câte 2 linguri de preparat, seara, cu 2 ore înainte de culcare, timp de 2 săptămâni (chiar dacă simptomele afecţiunii dispar între timp).

Tuse

Preparaţi un amestec din 3 linguri de chefir, 2 linguri suc de ceapă, şi 3 linguri de apă. Puneţi la fiert, la foarte mic, timp de o oră, iar cât încă este cald, adăugaţi 3 linguri de miere. Lăsaţi să se răcească complet şi turnaţi lichidul într-un recipient de sticlă, pe care îl închideţi bine.

Păstraţi preparatul la rece. Se administrează câte 1  linguriţă, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, până la ameliorare. Preparatul poate fi dat şi copiilor.

Pneumonie

În cazul în care luaţi antibiotice, intervalul de timp dintre consumul de chefir şi ingerarea antibioticului va fi de cel puţin trei ore.

Împotriva pneumoniei, se administrează câte 150 ml. de chefir, de 2 ori pe zi, dimineaţa, cu o oră înainte de micul dejun, şi seara, cu două ore înainte de culcare, timp de 2 săptămâni.

Rinoree (scurgeri nazale)

Luaţi un disc demachiant sau o bucăţică de tifon, pe care le îmbibați în chefir şi le introduceți în fiecare nară, pe rând. Se ţin câte 30 de minute, se face o pauză de câteva ore, apoi procedura se repetă. Tratamentul poate fi urmat până la dispariţia simptomelor.

Dureri reumatice

Şi durerile reumatice se accentuează în sezonul rece.

Cu chefirul uşor încălzit se ung zonele afectate, prin mişcări circulare, de 7-8 ori pe zi, la intervale de 1 oră. Tratamentul se poate ţine fără restricţie, până la ameliorarea/dispariţia durerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *