Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

SALCÂMUL are efecte anti-acide și calmante gastrice, fiind de mare ajutor în bolile DIGESTIVE

Salcâmul (Robinia pseudoacaccia) este folosit ca leac în tratarea multor boli, mai ales în afecțiunile sistemului nervos și în boli digestive.

Preparatele din salcâm sunt frecvent utilizate ca leac în vindecarea gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici care acționează ca hipoacidifianți.

Scoarță de salcâm, contra arsurilor la stomac

Scoarța de salcâm este recomandată pentru calitățile ei astrigente oferite de taninurile din compoziție, purgative (în constipație) și antiulceroase (reduce durerile și arsurile la stomac).

Trebuie utilizată cu mare atenție, deoarece conține robină – o substanță toxică.

  • Împotriva arsurilor la stomac, se pun 2 lingurițe de scoarță în 250 ml. apă. Se lasă să fiarbă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se obține astfel un excelent remediu purgativ, antiulceros, antiinflamator și antiinfecțios local.

Gastrită, ulcer gastric și duodenal

Florile de salcâm au efecte anti-acide și calmante gastrice.

Acestea acționează și la nivelul sistemului nervos central, reducând răspunsul organismului la stările de stres psihic, fapt ce explică și mai bine efectele benefice ale acestei plante în gastrita ce apare la persoanele suprasolicitate psihic sau care au probleme de echilibru emoțional.

  • Se ia câte 1 linguriță rasă de pulbere din flori de salcâm, de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol, cel puțin 1 lună. Tratamentul se poate relua la nevoie.
Salcamul are efecte anti-acide si calmante gastrice

Regurgitații acide

Combinația de flori și frunze de salcâm și de frunze de zmeur are efecte anti-acide și antispastice, ajutând la controlul fenomenului regurgitării.

  • La nevoie, se administrează, la 10-15 minute după fiecare masă, câte 1 lingură rasă din combinația din proporții egale de pulberi de flori și frunze de salcâm și de frunze de zmeur. Pulberea se ține sub limbă timp de câteva secunde, după care se înghite cu puțină apă.

Candidoză bucală și digestivă

Ceaiul de flori și frunze de salcâm are efecte antimicotice și ajută în timp la reglarea acidității organismului-element important în ținerea sub control a candidozei.

Se pun 6 lingurițe de flori și frunze de salcâm la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează.

Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte.

  • Se consumă 1-2 căni pe zi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *