Frunzele de ridiche de lună (Raphanus sativus) şi frunzele de lobodă (Atriplex hortensis) sunt adevărate medicamente verzi, frecvent folosite primăvara pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sănătate.
Atât frunzele verzi de ridiche de lună, cât şi cele de lobodă pot fi consumate crude, sub formă de salată, ambele fiind veritabile medicamente, cu proprietăţi terapeutice deloc de neglijat.
Frunzele de ridiche roşie (de lună)
Mai puţin folosite în alimentaţie, frunzele de ridichi sunt bogate în vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, având chiar efecte vitaminizante şi remineralizante mai puternice decât rădăcinile.
Consumate în cure îndelungate, frunzele verzi au efecte antitoxice şi depurative puternice. Iată şi câteva dintre bolile sau afecţiunile în care este recomandată cura cu frunze de ridiche.
Avitaminoză A şi B, scorbut
Sângerările gingiilor, astenia, tulburările de ritm cardiac sau somnolenţa – simptome specifice avitaminozelor de primăvară – dispar urmând cura cu salată din frunze de ridichi.
♣ Se consumă câte 2 – 3 porţii pe zi, înainte de mesele principale, în cură de 1 – 2 săptămâni.
Detoxifiant pentru organism
Cura cu salată din frunze de ridichi este un minunat detoxifiant pentru întreg organismul. Ajută la refacerea florei intestinale normale, protejează stomacul, eliminând majoritatea bolilor infecţioase apărute atunci când sistemul imunitar este slăbit de administrarea abuzivă de medicamente. Tratamentul este recomandat în special celor care obişnuiesc să administreze medicamente de sinteză cu efecte antibiotice, antiinflamatoare şi tranchilizante, vreme îndelungată.
♣ Se consumă câte o porţie salată preparată din frunze şi rădăcini proaspete de ridichi, în cură de o lună.
Hiperexcitabilitate nervoasă
Calmante uşoare şi anafrodiziace, frunzele de ridiche sunt recomandate în hiperexcitabilitate nervoasă şi sexuală.
♣ Se consumă 3 – 4 porţii pe zi, pe stoamacul gol, în cură de minimum 12 zile.
Frunzele de lobodă
Folosite în stare crudă, ca salată, frunzele de lobodă au efecte terapeutice mult mai puternice.
Iată câteva recomandări ale salatei:
Boli de piele
Salata din frunze de lobodă (şi de păpădie) este un bun ajutor pentru tratarea acneei, bolilor de piele în general.
♣ Pentru aceasta, se consumă câte 2 – 3 porţii pe zi, în cură de minimum 2 săptămâni.
Bronşită şi astm
Recomandate ca adjuvant în bronşită şi astm, frunzele de lobodă au efecte antiinflamatoare, emoliente şi antiinfecţioase asupra căilor respiratorii superioare, scăzând febra.
♣ Se mestecă frunze proaspete de lobodă, bine spălate în prealabil, sau se consumă câte 2 porţii de salată de frunze de lobodă, dimineaţa la prima masă, înainte de consumul altor alimente, şi o porţie la prânz, în cură de 1 – 2 luni.
Alergie
Salate din frunze proaspete de lobodă acţionează benefic în perioadele de sensibilitate maximă.
♣ Contra alergiilor, se consumă 2 porţii de salată din frunze de lobodă, dimineaţa, pe stomacul gol, şi la prânz, în cură de 1 – 2 luni.
Cum se prepară salata din frunze
O mână de frunze proaspete se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Peste ele se adaugă o linguriţă de oţet de mere, 1 vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (de floarea – soarelui sau de măsline, obţinut prin presare la rece).
Salata din frunze de ridichi sau de lobodă se consumă la maximum 30 de minute de la preparare. O cură durează minimum 12 zile, iar pentru tratarea bolilor cronice, 1 – 2 luni.
foarte interesant – multumesc