Salata verde este un elixir cu efecte detoxifiante, consumat pe scară largă, substanţele din compoziţia frunzelor având proprietăţi cu adevărat miraculoase.
Consumată în cantităţi mari, salata verde stimulează digestia şi metabolismul, drenează şi tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine.
Salată verde cu brânză de capră
Ingrediente (pentru 4 persoane)
200 gr. salată verde; 2-3 roşii; 1 măr; 1 lingură zeamă de lămâie; 4 linguri migdale foliate; 300 gr. brânză de capră
Pentru sos
4 linguri suc de mere; 4 linguri oţet de mere; 1 linguriţă miere lichidă; sare; piper; 2 linguri ulei (eventual, de nucă)
Mod de preparare
Salata spălată şi zvântată se rupe fâşii sau bucăţi potrivite şi se aşează pe 4 farfurii. Mărul se spală, i se îndepărtează partea lemnoasă, iar miezul se taie cubuleţe. Se amestecă cu zeama de lămâie, după care se adaugă şi roşiile spălate şi tăiate bucăţi.
Migdalele se rumenesc într-o tigaie, fără grăsime, se scot şi se lasă până la răcirea completă. Brânza se taie în 12 felii şi se pune într-o tavă, care se introduce în cuptorul încins, timp de 2-3 minute, până când începe să se topească uşor.
Prepararea sosului: Între timp, pentru sos, se amestecă toate ingredientele într-un borcan, completând totul cu 2-3 linguri de apă plată. Se închide cu capacul, se agită bine, după care se potriveşte cu sare şi piper.
Peste salata verde, se presară cubuleţele de măr şi bucăţile de roşii, asezonând totul cu sosul obţinut anterior. Deasupra, se adaugă feliile de brânză coaptă şi se presară feliile de migdale.
Iată, în continuare, câteva recomndari terapeutice pentru salata verde:
Scădere în greutate
Salata verde este un remediu natural împotriva îngrăşării şi obezităţii. Consumul a 500 gr. de salată pe zi poate duce la o scădere sensibilă în greutate, după doar o săptămână. Eficienţa legumei se datorează proprietăţilor sale de a accelera procesele de eliminare, de reducere a volumului de hrană consumată, bogată în calorii, precum şi calităţii de reglare spontană a apetitului.
Ajută la tratarea constipaţiei
Salata verde conţine un nivel ridicat de celuloză, care ajută la îmbunătăţirea peristaltismului intestinal. Astfel, ea poate fi folosită cu succes pentru vindecarea constipaţiei şi a altor tulburări gastrointestinale.
Datorită volumului său mare, salata acţionează asemenea unui piston, care împinge conţinutul intestinului, curăţindu-l.
Tratează anemia
Cantităţile mari de fier din salata verde ajută la creşterea valorilor hemoglobinei din sânge, ceea ce o recomandă ca tonic excelent pentru persoanele care suferă de anemie.
Important de menţionat este şi faptul că absorbţia fierului din salata verde este mai importantă (mai mare) decât cea din suplimentele care conţin fier.
Sursă bogată de vitamine şi minerale
Frunzele proaspete de salată sunt o sursă excelentă de vitamina A şi beta caroten. Prin consumul a doar 100 gr. de salată verde proaspătă, crudă, putem asigura 247% din necesarul zilnic de vitamina A şi 4443 mcg. de betacaroten.
Pe lângă acestea, salata verde este bogată în minerale esențiale pentru metabolismul corpului: fier, calciu, magneziu, potasiu – cel din urmă fiind o componentă importantă a celulelor şi fluidelor corpului care participă la controlul ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale.
Precauţii
Salata verde va fi consumată cu precauţie (şi doar proaspăt preparată) de către persoanele care suferă de colită de fermentaţie.