Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Salată de Sfeclă Roşie cu Portocale şi Pastă de Nucă

Hrănitoare, săţioasă şi sănătoasă, salata de sfeclă roşie este un adevărat deliciu culinar în sezonul rece.

Salata de sfeclă roşie stimulează sistemul imunitar, fiind un remediu excelent împotriva răcelilor, bronşitelor şi afecţiunilor urinare.

Pe lângă prevenirea balonării, salata de sfeclă roşie detoxifică organismul de substanţele nocive nelipsite din apă, detergenţi şi alimente, contribuind la eliminarea toxinelor prin urină, transpiraţie şi prin colon.

Salată de sfeclă roşie cu portocale şi pastă de nucă

Reţeta combină armonios gustul dulce al sfeclei cu cel dulce-acrişor al portocalelor, încântând papilele gustative.

Pentru salată

Ingrediente

2 sfecle roşii coapte în coajă şi apoi decojite; o portocală; 3 căţei de usturoi; 3 linguri seminţe de dovleac; ulei de măsline; o lingură oţet de mere; sare

Mod de preparare

Pentru a-şi păstra  substanţele benefice, este important ca sfecla să se coacă cu tot cu coajă, după care se decojeste.

Usturoiul se căleşte la foc foarte mic, iar când este uşor rumenit, se adaugă şi seminţele de dovleac. Amestecul din tigaie se adaugă în vasul mixerului, se amestecă foarte bine. În continuare, în compoziţie se adaugă sare, oţetul de mere, câteva cubuleţe de portocală, după care se mixează din nou. Dacă amestecul pare prea gros, se mai poate adăuga puţin suc proaspat de portocale.

Sfecla coaptă se taie în cubuleţe, iar peste ea se toarnă sosul de portocale, usturoi şi seminţe de dovleac. Se amestecă şi se serveşte imediat. Pentru un gust mai răcoritor, se poate adăuga portocala tăiată cubuleţe.

Pentru pasta de nucă

Ingrediente

1 legătură pătrunjel verde; 1 căţel mic de usturoi; 1 portocală mică (150 gr.); 30 gr. sâmburi de nucă; 4 linguri ulei de nucă sau de măsline; sare; piper proaspăt măcinat; pâine integrală

sfecla coapta cu portocale
Salata de Sfecla Stimuleaza Sistemul Imunitar

Mod de preparare

Pătrunjelul se spală, se zvântă şi se rup frunzuliţele, iar usturoiul curăţat se toacă, însă nu foarte mărunt. Portocala se spală, se şterge, se rade coaja şi se stoarce zeama.

Pătrunjelul, usturoiul, 1 linguriţă de coajă şi 2 linguri de zeamă de portocală, sâmburii de nucă şi uleiul se mixează, până când se obține o pastă, care nu trebuie să fie foarte fină. Se condimentează cu sare şi piper, după gust.

Pâinea integrală se taie felii şi se prăjeşte uşor, apoi se unge cu pasta preparată anterior şi se serveşte alături de salata de sfeclă roşie cu portocale.

Beneficii asupra sănătăţii

În zilele întunecoase şi friguroase ale iernii, salata de sfeclă roşie cu portocale ne readuce energia. Acidul folic pe care sfecla roşie îl conţine contribuie la creşterea globulelor roşii şi implicit la lupta împotriva anemiei. Consumul de sfeclă ajută la o mai rapidă regenerare a ficatului.

Inima este protejată de boli cardiovasculare, iar tensiunea arterială scade. Datorită conţinutului de betacianină, sfecla roşie contribuie la prevenirea şi tratarea cancerului, în timp ce betadina relaxează mintea şi ameliorează depresia. În plus, aceasta stimulează activitatea cerebrală şi creşte rezistenţa la efort fizic, Alzheimer-ul şi demenţa fiind parţial tratate şi cu succes prevenite cu ajutorul consumului de sfeclă roşie.

Contraindicaţii

În cantităţi mari, sfecla roşie este contraindicată în diabet şi litiază renală oxalică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *