Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), plantă aromată, este folosit deopotrivă ca aliment şi medicament, având un miros plăcut, aromat, şi un gust astringent-amărui.
Ca materie primă, de la rozmarin se folosesc frunzele, recoltate în perioada înfloririi (martie-mai), precum şi în lunile iulie şi sfârşitul lui octombrie.
Eficiența preparatelor pe bază de rozmarin se datorează substanţelor terapeutice puternice din compoziţia plantei: ulei volatil bogat în borneol, camfor, eucaliptol, flavonozide, acid rozmarinic şi un alcaloid, rozmaricină.
Una dintre cele mai comode şi avantajoase forme de utilizare în fitoterapie a rozmarinului este tinctura, care poate fi găsită în magazinele specializate în produse naturiste, însă care poate fi obţinută şi acasă, astfel:
Tinctură de rozmarin – Reţetă
Ingrediente
20 gr. frunze de rozmarin uscate şi mărunţite groscior
100 ml. alcool alimentar (sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie)
Mod de preparare
Frunzele uscate de rozmarin se pun la macerat în alcoolul alimentar, timp de 10 zile. În toată această perioadă, conţinutul se agită de 3-4 ori pe zi.
Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, vreme de 6 zile, pentru o limpezire deplină. Se trece partea limpede într-un alt flacon, uşor, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului.
Tinctura de rozmarin se păstrează în flacoane de sticlă, prevăzute cu dop picurător. Poate fi păstrată timp de 2 ani de la data preparării. Dacă în tot acest timp se observă depuneri, flaconul se agită înainte de utilizare.
Mod de administrare
De regulă, se administrează câte 30 de picături de tinctură de rozmarin, de 3 ori pe zi, într-o cană de ceai, în cură de 3-4 luni.
Se recomandă ca adjuvant sau ca metodă de prevenire pentru:
Bolile stomacului
dispepsii, regurgitaţii, stări spastice ale aparatului digestiv – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele
Bolile abdomenului
colici abdominale, meteorism, balonări, flatulenţă, diaree, colon iritabil – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele
Bolile biliare
colecistite, colici biliare, litiază biliară – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie
Bolile inimii
insuficienţe cardiace, nevroză cardiacă, angină pectorală – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu
Boli ale aparatului respirator
traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei
Boli virale
răceală, gripă, guturai – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei
Tulburări ale ciclului menstrual
se administrează în amenoree, când aceasta nu se datorează gravidităţii – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele
Boli ale sistemului nervos central
anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei
Tulburări de ortostatism, lipotimie
leşin, colaps, sincopă (cauzate de scăderea bruscă a tensiunii arteriale şi ischemia cerebrală) – se iau câte 20 de picături, diluate în puţină apă
Boli dermatologice
dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice, streptococice şi fungice cronicizate – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi
Afecţiuni alergice
urticarie, prurit, prurigo, eriteme – se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi
Boli neurologice
cefalee, migrenă, distonii neurovegetative – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei
Bolile din sfera ORL
amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şoricelului sau salvie
Boli inflamatorii de tip reumatic
artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie
Boli parazitare interne
viermi intestinali, oxiuri, tenie – se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir
Afecţiuni ale aparatului osteo-articular
artroze, spondiloze, gonartroze – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir
Inapetenţă
lipsa poftei de mâncare – se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o ceaşcă de ceai de pelin
Contraindicaţii
Din cauza conţinutului de alcool, tinctura de rozmarin este contraindicată în hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare, tratamente care nu permit alcool.
Multumesc !
Eu am acasă rozmarin proaspăt.Am rupt frunzele mărunt şi le-am pus la macerat în ulei de măsline.Îl folosesc ca ulei de păr.Are un miros super şi părul se aranjează foarte uşor.Am folosit şi bicarbonatul de sodiu.Aşa am scăpat şi de dermatită.Făceam coji pe pielea capului ca bebeluşii.Acuma nici mătreață nu mai am.