Prima utilizare în medicină a rozmarinului datează din jurul anului 100 î.Hr., planta fiind folosită în tratarea paraliziei și tetanusului.
Remediu pentru numeroase afecțiuni
Considerat dintotdeauna un elixir al tinereții datorită proprietăților sale de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este recunoscut pentru numeroasele întrebuințări fitoterapeutice.
Pe lângă puterea de a fortifica organismele anemice, planta plăcut mirositoare, de origine mediteraneană, reprezintă un stimulent al circulației cerebrale și periferice, îmbunătățind memoria și crescând capacitatea de concentrare.
Pe plan intern, consumul de rozmarin crește tonusul psihic, fiind totodată recunoscut ca remediu împotriva stresului (adaptogen), tonic digestiv, coleretic și colagog, hipocolesterolemiant, antispastic, antireumatic, antihipertensiv, antiseptic respirator și intestinal, antitumoral și antioxidant.
Pe plan extern, rozmarinul se dovedește eficient în cazul afecțiunilor reumatice, constituind și un bun rubefiant.
Pulbere de rozmarin
Se administrează jumătate de linguriță de plantă măcinată fin de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, ținând-o sub limbă timp de 15 minute, după care o puteți înghiți cu apă.
Infuzie de rozmarin
Adăugați o linguriță generoasă de plantă la 250 ml apă clocotită. Păstrați lichidul la temperatura camerei timp de 15 minute, strecurați, și administrați 2 căni de infuzie pe zi, pe stomacul gol, înainte de mese.
Macerat la rece
Adăugați o linguriță cu vârf de plantă la 250 ml apă rece și mențineți la temperatura camerei, timp de 8 ore. Strecurați și beți pe stomacul gol câte 2 căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Cataplasme cu rozmarin
Cataplasmele cu rozmarin le puteți aplica local. Amestecați 3 linguri cu pulbere de plantă cu apă caldă, până la formarea unei paste. Aplicați deasupra un pansament ocluziv, care să poată menține cataplasma minimum 3 ore, pe zona afectată.
Ce puteți trata cu rozmarin
- Migrenele
Migrenele sunt tratate cu succes cu rozmarin. Fierbeți câteva frunze de rozmarin într-un vas, după care turnați lichidul într-un recipient mai mare. Stați deasupra lui, acoperind capul cu un prosop, timp de 10 minute.
Veți observa o ameliorare a durerilor puternice de cap și o îmbunătățire a memoriei și a stării de spirit.
- Inflamațiile în organism
Cei doi compuși ai rozmarinului, acidul carnosic și acidul carnolos, prezintă proprietăți antiinflamatorii, inhibând enzima COX-2, responsabilă de apariția durerii și inflamațiilor din organism. Mai mult, compușii luptă eficient în împiedicarea producerii în exces a oxidului nitric, cu rol important în procesul inflamator.
- Căderea părului
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că rozmarinul reprezintă un remediu eficient în tratarea alopeciei, o afecțiune caracterizată prin căderea excesivă a părului. Un masaj al scalpului cu ulei de rozmarin, cidru, cimbru și lavandă ajută la regenerarea părului.
Tot în tratamentele externe, rozmarinul și-a dovedit eficacitatea în vindecarea dermatozelor, plăgilor deschise, rănilor purulente, înțepăturilor de insecte și râielor, totul datorită proprietăților cicatrizante, antiseptice și antimicrobiene.
Dacă suferiți de o astfel de afecțiune, urmați tratamentul minimum 4 luni de zile.
- Detoxifierea ficatului
Cercetările efectuate au scos la iveală faptul că extractul de rozmarin reduce simptomele cirozei, planta fiind folosită încă de acum câteva sute de ani, în tratarea afecțiunilor hepatice.
- Litiază renală
Proprietățile diuretice recomandă rozmarinul în tratarea litiazei renale, colicilor nefritice, edemelor renale și retenţiilor urinare, odată cu stimularea secreției renale organismul purificându-se de toxine.
multumesc