Hipotensiunea arterială presupune încetinirea anormală a fluxului sanguin.
Hipotensiunea poate avea diverse cauze: deficiențele nutriționale, emoțiile intense, dezechilibrele hormonale și deshidratarea.
Simptome tensiune arterială scăzută
- oboseală, insomnii, irascibilitate;
- amețeli, tulburări de vedere;
- zgomote în urechi;
- transpirații;
- voce slabă;
- depresie, randament fizic și psihic scăzut;
- impotență sexuală, etc.
Remediile din plante sunt recomandate atât în scop preventiv persoanelor care au o tendinţă uşoară spre hipotensiune, cât şi celor care au un diagnostic clar în această privinţă.
Rozmarin pentru hipotensiune
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) stimulează puterea de pompare a inimii, normalizează valorile tensiunii arteriale, mai ales când este vorba despre hipotensiune.
De asemenea, reglează şi activitatea sistemului nervos, indicat fiind şi în afecţiunile neuropshice, precum depresia, anxietatea, migrenele, scăderea memoriei.
Cura cu pulbere de rozmarin
Frunzele de rozmarin uscate se macină fin, într-o râşniţă de cafea sau mojar. Se păstrează în vase închise ermetic, pentru a nu-și pierde aroma.
Contra hipotensiunii şi pentru stabilizarea tensiunii arteriale, se 2-3 linguriţe de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ia sublingual, în puţină miere sau suc de fructe, înainte de masă.
O cură cu pulbere de rozmarin ţine minimum 14 zile, planta luându-se în trei reprize: dimineaţa, la prânz şi seara.
Există 2 tipuri de hipotensiune
hipotensiune ortostatică
tensiunea scade atunci când se trece de la poziția orizontală la cea verticală (ridicarea bruscă în picioare);
apare cel mai adesea la persoanele în vârstă ca urmare a incapacități organismului de a se adapta la schimbarea de poziție a corpului;
în acest caz, pacienții sunt sfătuiți să nu se ridice brusc în picioare și să aștepte pe marginea patului 1-2 minute.
hipotensiune post-prandială
tensiunea scade după ce se ia masa, datorită redistribuirii fluxului sanguin la nivelul tubului digestiv, în detrimentul celorlalte organe;
din acest motiv, la persoanele ce suferă de hipotensiune post-prandială, după masă apare starea de oboseală, somnolență, incapacitate de concentrare.
Contraindicaţii
Preparatele pe bază de rozmarin nu ar trebui folosite în tratament de către persoanele cu tendinţă spre hipertensiune arterială, anemie sau cu menstre prea abundente.
De asemenea, nici femeile însărcinate, în toată perioada de graviditate nu ar trebui să folosească rozmarinul. Nu se recomandă nici femeilor care alăptează sau epilepticilor.