Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

ROZMARINUL îmbunătățește și întărește MEMORIA

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un antidot natural al surmenajului psihic.

Rozmarinul conține compuși care împiedică descompunerea acetilcolinei – o substanță chimică a creierului cu efect neurotransmițător, care joacă un rol decisiv în procesele de gândire rațională.

Spre exemplu, pacienții suferinzi de Alzheimer  au, deseori, o deficiență a acestei substanțe.

Cercetătorii bolii Alzheimer se concentrează să găsească tratamente care, în primul rând, să prevină descompunerea chimică a acetilcolinei și în al doilea rând să alimenteze creierul cu materia ei primă – colină.

Rozmarinul – substanțe active

Principalele substanțe active prezente în frunze sunt uleiurile eterice, care conțin în special cineol, borneol și camfor, precum și tananți.

De asemenea, în frunze se găsesc flavonoide libere și glexozidate, triterpene și steroizi.

Rozmarinul îmbunătățește memoria

Cercetătorii de la Universitatea Northumbria, Marea Britanie, au testat efectele uleiului esențial de rozmarin asupra memoriei. Specialiștii au pus 4 picături pe un suport special pentru aromoterapie, înainte ca subiecții să intre în sală.

La studiu au participat 66 de voluntari, împărțiți în mai multe grupuri. Unii dintre ei au intrat în sala respectivă, alții nu.

În fiecare cameră, participanții au dat câte un test pentru evaluarea funcțiilor memoriei. Cercetătorii au observat că voluntarii care intraseră în camera unde mirosea a ulei esențial de rozmarin au avut rezultate mai bune la testul de memorie.

Uleiul esențial de rozmarin a crescut șansele unei persoane de a-și aminti anumite lucruri cu 60-75%, comparativ cu persoanele care nu au fost expuse acestui miros.

Moleculele volatile din uleiurile esențiale pot fi absorbite în fluxul sangvin prin nas. Se pare că astfel de substanțe ar putea stimula nervul olfactiv ce are efecte asupra funcționării creierului.

Drept urmare, aroma uleiului esențial de rozmarin ar putea îmbunătăți funcția cognitivă la adulții sănătoși.

Rozmarinul întărește memoria

Terpenele prezente în compoziția rozmarinului sunt componente moleculare care pot trece cu ușurință bariera sânge-creier. Ele au, astfel, un efect direct asupra creierului, care acționează ca un receptor al acestor enzime benefice.

Totodată, rozmarinul conține un ingredient, acid carnosic, care este capabil să lupte împotriva radicalilor liberi din creier (asigură protecție neurologică).

Pentru întărirea memoriei se ia tinctură de rozmarin:

  • 10-15 linguri de rozmarin, 1 pahar de alcool rafinat și 1 pahar de apa se amestecă bine și se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se strecoară, preparatul obținut punându-se în sticluțe bine închise, care se țin la loc întunecos.

Se ia, dimineața și seara, 1 linguriță diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol. Cura durează 4 luni.

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *