Roz, viorii sau roșii ca focul, ridichile de lună reprezintă pata de culoare din peisajul piețelor. Pe lângă savoare, ridichile ascund în ele o explozie de elixiruri, benefice, îndeosebi, pentru ficat, rinichi și fiere, plămâni, bronhii și sânge.
Ce conțin ridichile?
Originare din Asia, ridichile au cucerit, treptat, întreaga lume, vechii greci folosindu-le ca leac pentru tratarea nervozității, opririi hemoragiilor și a căderii părului.
Legumele sunt din plin apreciate datorită conținutului ridicat de vitamina C, acid folic și potasiu, în bulbul apetisant al ridichilor roșii găsindu-se, totodată, un conținut mediu de vitamina B6, riboflamină, magneziu, cupru, zinc, fier și calciu.
Ridichile roșii scad riscul de cancer
Substanţele active din interiorul bulbului pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la sân sau ovarian, ingredientul minune fiind sulforanul (compus organic), răspunzător de stimularea producției unor enzime benefice. La rândul lor, acestea ridică un zid împotriva radicalilor liberi, inhibând îmbolnăvirea celulelor.
Bun detoxifiant și întăritor al imunității, ridichile roșii pot fi folosite atât în tratamente interne, cât și în cele externe.
Tratamente interne cu ridichi roșii
♣ Pietre la rinichi și bilă – înainte de fiecare masă, beți o jumătate de pahar cu suc proaspăt de ridichi roșii. Îl puteți obține fie prin datul pe răzătoarea mică, fie prin centrifugare, bulbul mărunțit storcându-se apoi, prin tifon.
♣ Dischinezie biliară – prin centrifugare sau datul pe răzătoarea mică, obțineți 250 ml suc de ridichi. Amestecați lichidul cu o jumătate de pahar de miere, luând 5 linguri zilnic, între mese. Acest tratament intern favorizează eliminarea bilei
♣ Bronșită, tuse, astm – într-un recipient de lut, așezați straturi alternative de ridichi roșii, presărând zahăr tos sau candel. A doua zi veți obține un sirop abundent, din care veți servi 5 lingurițe pe zi, doar între mese.
♣ Apetit – lipsa poftei de mâncare poate fi combătută servind un sfert de pahar de suc obținut din ridichi roșii, înainte de fiecare masă. În acest caz, pot fi folosiți atât bulbii, cât și frunzele proaspete și spălate
Tratamente externe cu ridichi roșii
♣ Tuse, pneumonie – așezați pe piept cataplasme cu ridiche roșie rasă, acoperindu-le cu un fular gros
Cum puteți consuma ridichile de lună
Consumate, cel mai frecvent, ca atare sau împreună cu salata verde, ridichile roșii (de lună), reprezintă unul dintre cele mai sănătoase și dietetice moduri de alimentație. Există, însă, diverse modalități în care aceste legume pot fi preparate, toate la fel de gustoase și sănătoase.
Să luăm, spre exemplu, salata japoneză de ridichi, din plin apreciată și savuroasă. O puteți obține tăind ridichile rondele subțiri, în bol adăugând pește marinat tăiat feliuțe. Totul se condimentează cu hrean și și sos de soia, obținând, astfel, un preparat rapid și sărac în calorii.
Supa de ridichi este un alt exemplu prin care legumele pot fi folosite. Tăiați ridichile roșii în sferturi și căliți-le în puțin unt. Separat, topiți o lingură de unt, peste care veți adăuga în ploaie două linguri de făină. Se amestecă până când veți obține un sos bine omogenizat. Adăugați un litru de supă și un pahar mic de smântână, amestecând până la omogenizare.
Dacă încă nu ați încercat plăcinta de ridichi roșii, acum este momentul să o preparați. Inventată de americani, aceasta conține un blat pufos și sărat, în interiorul căruia se adaugă felii subțiri de ridichi.
Adevarat !
Mai nou toate scad riscul de cancer!!